Děti nazdobily stromky pro seniory

náhled souboruVánoční atmosféra vládne nejen v šestkových školkách, ale brzy také v zařízeních pro seniory. Děti pro ně zdobí stromky, které jim zpříjemní advent a svátky. 

Letos se do akce zapojila už nadpoloviční většina školek. Nazdobily dvacítku stromků, které jim darovalo Zahradnictví Chládek, a postupně je rozvezou do seniorských a sociálních zařízení a léčeben v Praze 6.
Iniciátorem projektu se stala mateřská škola v Liboci. Dlouhodobě spolupracuje se čtyřmi zařízeními, mezi něž patří dům s pečovatelskou službou v Liboci, Domov pro seniory na Bílé Hoře a dvě zařízení Vlčího máku v Ústřední vojenské nemocnici. „Zdejší obyvatele několikrát ročně navštěvujeme, organizujeme společné dílny a už mnoho let pro ně zdobíme vánočné stromky a připravujeme dárky,“ říká ředitelka školky Dana Chroustovská. V době covidových omezení, která byla zvlášť pro nejstarší generaci stresující, se přidaly další školky a nazdobily stromky pro další seniorská a sociální zařízení. Pokračují v tom i nadále. Letos školky obdarují například oba šestkové domy s pečovatelskou službou, Domov Eliška, Domov pro seniory na Bílé Hoře, Domov svaté rodiny arcidiecézní charity, Léčebnu dlouhodobě nemocných v Chittussiho ulici nebo třeba azylový dům pro muže K srdci klíč.
S přípravou děti začínají už na podzim, kdy krájí a suší ovoce, postupně se přidává výroba ozdob z papíru, slámy, dřeva, látek nebo ořechů. Zapojují se všichni, školka vymýšlí ozdoby různé náročnosti, aby mohly pomoci děti více i méně zručné, malé i předškoláci.
Kromě stromků zpravidla děti také ­vy­rábějí pro seniory i drobné dárky, školka v Liboci obdaruje 165 klientů zařízení Vlčí mák andělíčky a sáčkem sušeného ovoce.