Pohotovost v Praze 6 od nového roku platí městská část

Lékařskou službu první pomoci (LSPP) pro děti a dospělé budou moci obyvatelé Prahy 6 využívat i příští rok, tak jak byli doposud zvyklí. Ale zřejmě jenom dočasně. Magistrát hlavního města, který dosud na provoz lékařské pohotovosti přispíval, od nového roku nedá Praze 6 ani korunu. Městská část proto připravuje varianty, jak na situaci zareaguje.

Za návštěvu lékaře na pohotovosti zaplatí od příštího roku pacient podle zákona 90 korun. To je pouze jedna z novinek. Druhá je, že hlavní město zrušilo dotace městským částem na provoz pohotovostí. Zároveň však upustilo od původního nápadu, že pohotovost budou zajišťovat výjezdy lékařů sanitkami záchranné služby. "S ohledem na připravovanou vládní koncepci zdravotnictví a nový zákon, který vedle záchranné služby popíše i pohotovosti, jsme se rozhodli, že zatím plán se záchrankou odložíme, než bude jasné, co v novém zákonu bude," sdělil v tisku pražský radní pro zdravotnictví Milan Pešák. Hlavní město nyní naopak zvažuje variantu, že by jako pohotovost fungovaly fakultní nemocnice. O tom se však teprve začíná jednat. " My jsme připraveni reagovat na všechny varianty. Městská část je rozhodnuta doplnit tu službu, kterou nebude zajišťovat magistrát, tedy buď výjezdní službu k pacientům anebo naopak stálou pohotovostní ordinaci," řekl šestkový radní Jan Holický, který má na starosti zdravotnictví. Městská část si přeje zachovat co nejdéle dosavadní komfort pro tisíce pacientů, kteří ročně pohotovost vyhledají.

Pohotovost v Praze 6 nyní zajišťuje firma Pragomedika již před lety vybraná ve výběrovém řízení. Radnice firmě naštěstí nevypověděla smlouvu, jak doporučoval magistrát. "Protože nyní, když na magistrátu není rozhodnuto a sanitky k lidem jezdit nebudou, by zde nefungovala pohotovost žádná," vysvětlil Holický. Služba pro dospělé je provozu na Vítězném náměstí každou noc a o svátcích a víkendech, pro děti na poliklinice Pod Marjánkou. K tomu je zajištěna i výjezdní služba, kdy lékař může přijet k pacientovi domů.

Pro příští rok jsou na provoz pohotovostní služby vyčleněny 4 miliony korun z rozpočtu městské části. Celkové roční náklady však byly v loňském roce 6 milionů korun. Magistrát se na této částce podílel přibližně jednou třetinou, v předchozích letech až polovinou. "Je jisté, že Praha 6 dlouhodobě nebude moci tuto službu financovat v celé šíři," říká radní Holický. Podle něj radnice musí hledat cesty, jak provoz zlevnit. Zvažovala by například zrušení dětské pohotovosti Pod Marjánkou v případě, že by tuto službu zajišťovala fakultní nemocnice v Motole, která je "přes kopec". Jaká fakultní nemocnice by měla sloužit pro dospělé, není zatím jasné. "Pokud by byla hůře dopravně dostupná, budeme se snažit zachovat ordinaci na Vítězném náměstí," ujišťuje Holický.

Lékaři pohotovosti v Praze 6 vloni ošetřili téměř tři tisíce dětí a bezmála devět a půl tisíce dospělých. Radnice očekává, že s tímto počtem může zahýbat zavedení vyššího poplatku, než za běžnou návštěvu lékaře. "Víme, že 80 procent pacientů přijde večer mezi 20 a 23 hodinou, protože to nestihli přes den. Je možné, že trojnásobný poplatek za pohotovostní službu některé případy, které nejsou tak akutní, od návštěvy odradí," domnívá se radní Holický s tím, že vše se teprve ukáže.

Pacienti se mohou v akutních případech obracet také na ambulanci vojenské nemocnice ve Střešovicích, která je pro obyvatele Prahy 6 jejich spádovou nemocnicí.

Kam se obrátit v akutních případech: