V parku u břevnovského kláštera bude odpočinková zóna

Jak už minulá Šestka informovala, park u břevnovského kláštera čekají obnovovací a zkrášlovací procesy.

Dojde též k jeho rozšíření o území zahrádkářské kolonie v severní části, kde se zlikviduje oplocení. Do konce března, tedy mimo vegetační období, budou vykáceny stromy, které jsou nekvalitní, nemocné nebo neodborně udržované. Na jejich místě se podle projektu vysadí sad z neplodících ovocných stromů. Tím vznikne nový prostor, který bude sloužit jako odpočinková a relaxační zóna. Prostor, kam by mohli lidé přijít, rozložit si deku, sednout na trávu a strávit příjemné odpoledne. Proto bude v parku zákaz pobíhání psů, aby plochy zůstaly čisté.

Zahrádkářské kolonii byly vypovězeny smlouvy. „Je to prostor národní kulturní památky a domníváme se, že zahrádkářská kolonie sem prostě nepatří. Z hlediska historie ani účelu,“ soudí radní Holický. Přístup do parku bude otevřený, park nebude nijak neohraničen.

Po jižní straně bývalé zahrádkářské kolonie vznikne cesta doplněná lavičkami a odpadkovými koši. Po domluvě s představiteli břevnovského kláštera bude upraven důstojnějším způsobem vstup do prelatury, tedy prostor před touto historickou památkou. Z něj bude navazovat cesta s alejí stromů pokračující k nově umístěnému dětskému hřišti. Hřiště bylo přesunuto už v minulém roce. „V plánu je vysadit 230 stromů letos, čímž se jejich počet zvýší o padesát," řekl radní Holický.

Druhá etapa úprav, které se letos chystají, je úprava hráze rybníčku blíže k Patočkově ulici, včetně oprav a výměny laviček, což jistě uvítají všichni návštěvníci.

Protože se jedná o poměrně nákladnou rekonstrukci, budou změny probíhat postupně. Letos vydá radnice na úpravy parku přes 11 mil. Kč. Již v tomto měsíci začne kácení a odvoz stromů, další realizace se posune do letních měsíců. Přestože počáteční úpravy mohou způsobit možné nepříjemnosti, už teď se podle projektu mají lidé z okolí kláštera na co těšit.