Slovo starosty Tomáše Chalupy pro Šestku

Toto je poslední rozhovor před volbami. Musím se tedy zeptat: jak hodnotíte uplynulé čtyři roky?

Hodnotit budou občané 20. a 21. října. Jediné, co mohu udělat já, je požádat je, aby k těm volbám přišli a aby své právo vzali vážně. Za několik dní bude v informačních centrech radnice či na internetu k dispozici zpráva o uplynulých čtyřech letech, o Praze 6 a plnění programu.
 
 Nějaké hodnocení jistě umíte, co považujete za nejdůležitější?
 Metro, metro a ještě jednou metro – myslím, že není důležitější zprávy pro Prahu 6, než že se podařilo nalézt dohodu, přesvědčit město a práce na prodloužení metra po letech debat skutečně začínají. Prodloužení trasy A se stalo prioritou města.
 
 Důležité je i to, že radnice – jako jedna z mála v zemi – za celé čtyři roky nezadlužila své občany jednou jedinou korunou – v tomto ohledu máme čistý stůl před občany a hlavně před našimi dětmi. Na rozdíl od politiky levicových vlád se výrazně nezvýšil počet úředníků. Dnes jich máme nejméně k počtu obyvatel z celé Prahy.
 
 Začali jsme víc uklízet a myslím, že to je na každém kroku vidět. Zahájili jsme též opravy komunikací. Za čtyři roky se jich opravilo 57. To je víc, než za předchozích 40 let! Navíc máme opraveny dvě třetiny všech základních škol, přitom jsme žádnou školu neuzavřeli.
 
 V neposlední řadě je zde privatizace – přes sedm tisíc bytů. které zastupitelstvo nabídlo ke koupi nájemníkům za výhodných podmínek.
 Dobré je i to, že naše sociální politika změnila své principy – místo rozdávání peněz jsme ty, kteří mohou, zapojili do práce. Do boje s nepořádkem jsme zapojili i bezdomovce, odsouzené či nezaměstnané.
 
 Čeho litujete a co se nepovedlo?
 Některé problémy zůstávají. Suchdol nám dále úspěšně blokuje okruh, čistírna odpadních vod přes snahy o rekonstrukci zapáchá víc než bychom si přáli, chybí pořádná obchodní centra. Za několik dní začne výstavba prvních podzemních garáží – v ulici Wuchterlova a na Ořechovce zahájí výstavba domova seniorů – u těchto akcí příprava trvala dlouho a v tomto volebním období se již nestihly .