Hanspaulka zažila den Bez obav

Družstvo školáků z Norbertova se nejlépe vyzná v pravidlech silničního provozu, děti vědí, jak poskytnout první pomoc i jak se zachovat v případě nebezpečí. Zvítězily ve sportovně znalostních hrách, které se konaly ve sportovním areálu Na Hanspaulce. Získali první pohár Bez obav a pro školu také počítač a encyklopedie.

„Znalostí o bezpečnosti není nikdy dost a je nutné je stále opakovat,“ řekl starosta Chalupa při předávání cen. Druhý skončil tým z Hanspaulky, třetí pak družstvo školy J. A. Komenského. I všechna ostatní družstva ze škol Prahy 6 vedla vyrovnané souboje a dobře se bavila. Klání moderoval Pavel Zuna a svistem na píšťalku ho odstartoval Lukáš Pollert. Žáci soutěžili v pěti hravých disciplínách. Dokázali, že mají nejen ponětí o první pomoci, bezpečné cyklistice, dopravní výchově, požární a civilní ochraně a prevenci kriminality, ale že svou přípravu nepodcenili. Děti skládaly puzzle z dopravních značek, projížděly jízdu zručnosti či se proměnily v záchranáře a se svou sanitkou ujížděly k raněným…

„Společným jmenovatelem soutěží byla hravost, nápaditost a krásné, funkční rekvizity z dílny Báry Hubené,“ řekla Hana Kožová, spoluautorka projektu Bez obav, jehož pilotní soutěžní den se konal právě na Hanspaulce. „Soutěž s bezpečnostní tematikou grantem podpořila Praha 6 i magistrát,“ doplnila Kožová, která přiznává, že inspirací k soutěžím byly světově oblíbené Hry bez hranic.

Vedle soutěží byl pro veřejnost připraven bohatý doprovodný program. Před areálem hasiči ukazovali své vybavení, městská policie přivezla mobilní dopravní hřiště. „Když dobře vyplníme test, dostaneme dětské řidičské průkazy,“ těšily se děti. Pro všechny byla otevřená tvůrčí dílna Báry Hubené. Co je možné dokázat v aerobiku, předvedl Mistr republiky, Evropy a vicemistr světa Martin Dušek s kolegy ze Sportovní Akademie Nové Generace. Své fanoušky si našla na závěr skupina Maxim Turbulenc, která sportoviště rozezpívala a roztancovala.


Asi nejzajímavější byla soutěž „Hoří“, kdy děti coby hasiči vybíhaly v obrovských holínkách vstříc rekvizitám hořícího nábytku s kyblíčkem v ruce.