Dejvické má peníze a chystá Hamleta

náhled souboruDejvické divadlo získalo grant magistrátu hlavního města. Pražští zastupitelé schválili divadlu čtyřletý grant ve výši 1,77 milionu na letošní rok, v příštím roce to bude 3,8 milionu a po pěti milionech v dalších dvou letech.

„Částka přesně kopíruje rozdíl mezi sumou, kterou divadlo žádalo od městské části a kolik mu zastupitelé Prahy 6 nakonec poskytli,“ sdělila nám ředitelka divadla Eva Měřičková. „Dejvické divadlo se minimálně na tři roky nemusí obávat existenčních potíží a může se soustředit na práci,“ dodává.

Podle předsedkyně správní rady Jany Blažíčkové se potvrdilo, že změna statutu divadla z příspěvkové organizace na obecně prospěšnou společnost se ukázala jako správná. „Divadlo, jehož význam bezesporu přesahuje rámec Prahy 6 a nakonec i Prahy, nedostává příspěvek pouze od městské části, a to je správné,“ říká a dodává, že městská část dotuje v letošním roce divadlo částkou 11 a půl milionu korun. Dejvické divadlo letos navíc získalo svého hlavního sponzora, který přispěje více než milionem korun.

Dejvické divadlo má za sebou velmi úspěšný podzim. „Hra Teremin, která měla premiéru na podzim, je nominována na cenu Alfreda Radoka za hru roku, Ivan Trojan v téže hře získal nominaci za nejlepší mužský herecký výkon a DD má nominaci jako divadlo roku,“ vypočítává Měřičková. Trojanův Teremin se bude ucházet i o divadelní cenu Thálie.

V dubnu divadlo chystá premiéru Shakespearova Hamleta v režii Miroslava Krobota a na podzim si na divadelních prknech odbude režijní premiéru jinak filmový režisér David Ondříček. „Rýsuje se nám i zajímavá spolupráce s moskevským divadlem MCHAT,“ říká ředitelka. Oleg Tabakov, režisér a umělecký šéf moskevského „těátru“ by rád pozval soubor z Dejvic na svou scénu. „Na oplátku pak oni vystoupí u nás,“ dodává Měřičková.

Stálou členkou souboru se od ledna stala herečka Martha Issová. Ta v některých rolích nahradila Táňu Vilhelmovou, která je se čtyřměsíčním synem Františkem na mateřské dovolené. Brzy bude „zaskakovat“ také za Zdeňku Volencovou-Žádníkovou, protože herečka čeká narození potomka letos v červnu.

 

Herec Dejvického divadla Ivan Trojan je za roli ruského vědce Teremina ve stejnojmenné hře nominován na cenu Thálie i cenu Alfréda Radoka.
Foto: Hynek Glos