K pasům se pořizují otisky prstů, staré doklady stále platí

Do cestovních pasů vydaných od 1. dubna přibude nový biometrický údaj – otisky prstů.

„Otisky se budou snímat u osob starších šesti let. Snímat se bude ukazovák na každé ruce, a to tak, že se bere třikrát otisk ukazováčku pravé a poté levé ruky,?g vysvětlila novinku tajemnice úřadu Prahy 6 Lenka Pokorná. Snímání otisků se provádí při přijímání žádostí o nový cestovní doklad, stejně tak jako pořízení digitální fotografie speciálním přístrojem. Tzv. e-pasy se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji postupně nahradí všechny dosavadní platné typy. Občané se však o platnost svých stávajících dokladů nemusejí obávat. Podle ministerstva vnitra zůstávají všechny typy použitelné po dobu v nich uvedenou. Při cestách po Evropské unii, zejména do sousedních zemí, navíc v praxi stačí občanský průkaz.

Platnost nově vydaných pasů je 10 let. U dětí do 15 let je platnost poloviční, tedy pětiletá. Otisky prstů se snímají pouze u dětí od šesti let, do šesti let je povinný jeden biometrický údaj, a to fotografie. Vzhled malého dítěte se sice často mění, ale méně než otisky prstů. Nadále však platí, že děti mladší deseti let nemusejí mít vlastní cestovní pas. Záleží na rodičích, jestli si je zapíší do svého pasu, nebo jim nechají udělat samostatný.

Stejná zůstává výše správního poplatku za vydání e-pasu. Děti do 15 let zaplatí nadále za e-pas s dobou platnosti 5 let správní poplatek ve výši 100 korun, občané starší 15 let zaplatí za e-pas s dobou platnosti 10 let poplatek ve výši 600 korun.

Občané s trvalým pobytem na Praze 6 žádají o nový cestovní doklad u odboru evidence obyvatel a osobních dokladů se sídlem v Praze 6, ul. V. P. Čkalova 18.

Úřední hodiny: Po a St 8 – 18hod., Út a Čt 8 – 12 hod. Telefonické dotazy: 220 189 201