Grafik Bouda slavil osmdesátiny výstavou

náhled souboruVýstavou obrazů v Písecké bráně oslavil životní jubileum 80 let akademický malíř a grafik Jiří Bouda, dlouholetý občan Prahy 6.

Prostřednictvím barevných grafik se souhrnným názvem z Dejvic na „konec světa“ návštěvníky přenesl až do krajin Francie, Itálie či Holandska, kam se ještě nedávno vydával na kole.

Milovník železnice a cyklistiky Jiří Bouda oslavil osmdesátiny 5. května. Od dětství žije v Dejvicích na Babě, je synem uznávaného malíře Cyrila Boudy. Na svých barevně bohatých grafických listech zachytil svět železnic, nostalgických zákoutí, půvabných detailů i celých nádraží. Stejným dílem je jeho rozsáhlá tvorba zaměřena na Prahu a místa, která navštívil při výletech. Objevuje krásu starých katedrál, drobných kostelíčků, významných budov i paláců a kreslí je svým neopakovatelným způsobem. Občané Prahy 6 se s jeho kresbami setkávají na gratulacích k jubileu.

Železnice Jiřího Boudu od mládí přitahovala natolik, že se po ukončení vysokoškolského studia na uměleckoprůmyslové škole nechal zaměstnat jako signalista na nádraží v Bubenči.

Kromě svých grafických prací je Bouda znám také jako restaurátor velmi papírového Langweilova modelu Prahy v městském muzeu, na jehož záchraně pracoval šest let.

Výstavu Boudových děl v Písecké bráně uspořádala Praha 6 a oslavenci přišli gratulovat desítky lidí v čele se starostkou městské části Marií Kousalíkovou.

Osmdesátiletý Jiří Bouda se představil veřejnosti prostřednictvím svých obrazů.