Handicapovaný cyklista chce bojovat mezi zdravými

Třicetiletý sportovec Jiří Ježek z Prahy 6, paralympijský vítěz a mistr světa v cyklistice, si plní svůj sen: věnovat se sportu profesionálně.

Se svým kamarádem a tréninkovým partnerem Jiřím Chybou, vítězem 1. pražského zimního maratonu, vytvořili cyklistický team Fiat Smažík, a pokusí se bojovat o místa mezi nejlepšími cyklisty.

Jiří Ježek přišel o část nohy při automobilové nehodě a nyní závodí s protézou. Je mnohonásobným mistrem Evropy na dráze i mistrem světa v silničním závodě. Přes obdivuhodné výsledky v závodech handicapovaných se chce prosadit do zdravého pelotonu. „Úspěch v závodě zdravých má pro mne větší váhu, je to jiná motivace,“ říká Jiří Ježek a dodává, že jeho snaha je zároveň propagací sportu zdravotně postižených. Po návratu ze soustředění na Mallorce, kde najel přes 2000 km ,si musí dát chvilku pauzu kvůli zánětu achillovky. Pak se vrhne naplno do závodění. „Loni jsem absolvoval 65 závodních dnů a letos bych to chtěl zopakovat,“ plánuje Ježek sezonu s tím, že vrcholem by měly být paralympijské hry v září. Jeho cíl uspět mezi zdravými není nereálný, loni překvapil soupeře v závodě v Rakousku, kde vyhrál etapu.

Nový tým vznikl pod hlavičkou sdružení Bicycle help, které si klade za cíl podporovat jak cyklistiku, tak i handicapované sportovce. „Tým by se mohl dále rozrůstat,“ připustila jeho manažerka Soňa Ježková, manželka závodníka. Sdružení zároveň plánuje v tomto roce uspořádat v Praze 6 veřejný cyklistický závod pro mladší kategorie, jako jsou děti základních škol.