Učitele potěšilo ocenění

náhled souboruV září poprvé převzalo sedm učitelů z Prahy 6 ocenění „Vynikající učitel“. Toto ocenění vyhlásila radnice jako výraz uznání náročné práce učitelů základních škol a zároveň jako začátek nové tradice.

V diskusích o učitelském stavu se nejvíc mluvívá o penězích. Kantoři sami někdy víc než finance postrádají uznání své obtížné práce. „Jsme si vědomi toho, jak důležitou oblastí v životě obce školství je a jak důležité je dát najevo svůj zájem o ty, kteří ve školách působí,“ řekla místostarostka Trnková, která společně se starostou předala oceněným učitelům certifikáty a ceny v hodnotě 50 tisíc. Ty si učitelé mohli sami vybrat - pobyt na horách v tuzemsku, poukázku na nákup počítačového vybavení, poznávací zájezd nebo tandemový seskok padákem. Kandidáty na ocenění vybírala na návrh ředitelů porota, a to ve třech kategoriích. Za zvlášť vynikající výsledky v každodenní pedagogické práci získalo ocenění šest učitelek. „Je to velmi příjemné, že nás někdo ocení. Ještě důležitější ale je, když dosáhneme uznání u žáků,“ řekla jedna z vyznamenaných učitelek, Drahoslava Závorková.

Jako začínající učitelka s praxí kratší než tři roky získala ocenění Lenka Přibáňová. „Jsem mile překvapena. To, co ve škole dělám, mi připadá samozřejmé a nijak výjimečné,“ říká mladá učitelka. Ve škole pracuje na programu, ve kterém žáci monitorují přírodní prostředí a získaná data odesílají do databáze NASA. Ocenění za výjimečné výkony nad rámec běžných činností porota v prvním ročníku neudělila.

Součástí ceremoniálu byl i koncert žáků základní umělecké školy CH. Masarykové. 

„Vynikající učitelé“ Prahy 6