Jarní úklid: ulice i chodníky

náhled souboruDuben je v Praze 6 opět ve znamení Velkého jarního úklidu. Řidiči si letos budou muset dát velký pozor na parkování, protože úklid vozovek i chodníků v ulicích bude probíhat současně.

Nepořádku, který se objevil na ulicích a chodnících poté, co roztál sníh, je opravdu mnoho. V ulicích leží zbytky posypového písku, na chodnících je vidět vše, co postupně zapadávalo do sněhových závějí. Radnice znovu investuje do úklidu, který zasáhne kompletně všechny ulice a chodníky. "Na jaře TSK pravidelně provádějí komplexní úklid většiny vozovek. Městská část zajistí úklid i těch zbývajících, k tomu se přidá úklid chodníků a přilehlé zeleně," vysvětluje radní Jan Holický, který má životní prostředí v Praze 6 na starosti. Na doplnění úklidu radnice vyčlenila čtyři a půl milionu korun.

Jarní úklid na Praze 6 začal. Chodníky i vozovky budou uklízeny současně.

Komplikace s parkováním mohou mít řidiči v ulicích, kde bývá zvykem, že se při úklidu vozovky parkuje na chodníku. "Chodník i vozovka se tentokrát uklízí ve stejný den proto, abychom měli kontrolu, že ulice je opravdu čistá. Nechceme tolerovat žádné zbytky nepořádku," říká radní Holický. Radnice proto vyzývá řidiče, aby sledovali předem rozmístěné dopravní značení. "Pro majitele aut to sice znamená jistou nepříjemnost, ale jedno nepřeparkované auto dokáže zničit celou práci." Auta na zákazu zastavení bude policie nekompromisně odtahovat.

Ještě před úklidem ulic budou po šestce rozmístěny velkoobjemové kontejnery, kam lidé mohou odkládat rostlinný i domovní odpad. "Snažíme se, aby lidé mohli využít kontejnery ještě před komplexním čištěním a v uklizených ulicích se potom neobjevovaly hromádky větví a listí shrabaného ze zahrad," uvedl Holický.

Úklid ulic bude probíhat do začátku května, plynule na něj naváže pravidelný úklid chodníků, který je rozdělen podle jednotlivých lokalit.

V případě jakýchkoliv dotazů mohou lidé kontaktovat své inspektory životního prostředí.

Podrobný harmonogram úklidu najdete v Šestce na str. 10 a 11 nebo na www.praha6.cz na odkazu "Velký jarní úklid". Termíny úklidu zajišťovaného TSK je možné podle data nebo ulice vyhledat také na www.tsk-praha.cz v oddělení informací pro veřejnost.