Jiří Suchý má klíče od divadla

náhled souboruStovky lidí si nenechaly ujít prohlídku opraveného sálu Globus, kde v říjnu začne nová éra divadla Semafor.

Starosta Tomáš Chalupa předal Jiřímu Suchému symbolické klíče od bývalé tančírny, které se v 30. letech přezdívalo Malá Lucerna. „Do legendárního tanečního sálu přichází legenda,“ řekl starosta, který se domnívá, že Praha 6 splácí dluh, který vůči tomuto nestorovi české kultury má.

V chodníku před domem je vydlážděno logo Semaforu. Neznamená to však, že si městská část zřídila divadlo. Radnice zaplatila za rekonstrukci polyfunkčního sálu s dvěma sty místy 55 milionů korun a divadlo platí nájemné několik set tisíc korun ročně. „Myslím, že je to od Prahy 6 velkorysé,“ řekl ředitel divadla. Své nové sousedy na Dejvické přivítala loutkou Hurvínka i Helena Štáchová.

Do Globusu se vrací život po dlouhé době. V padesátých letech byl sál opakovaně zatopen  kanalizací, uzavřen a fungoval jako sklad a archiv. Rekonstrukci, kterou radnice plánovala, urychlila povodeň před třemi lety a nápad připravit sál přímo pro Semafor. „Mám rád architekturu třicátých let. Snažil jsem se zachovat co nejvíce z původního řešení tak, aby duch originálního slohu úplně nevyprchal,“ říká autor rekonstrukce architekt Miroslav Melena. U vchodu divadla bude umístěna půlkruhová markýza, která je jednak poutačem a pomocí běžícího textu jsou kolemjdoucí informováni o programu divadla.