V Bílé objevili základní kámen

náhled souboruPři rekonstrukci základní školy Benita Juáreze v Bílé došlo k senzačnímu odhalení. Stavaři objevili základní kámen budovy, o kterém dosud nikdo neměl tušení. Žulový kvádr se zlatými písmeny a datem 25. VI. 1929 byl zazděný ve vestibulu budovy v nice, kterou vede rozvod vody.

„Na kámen jsme přišli naprostou náhodou. Kvůli prasklé stoupačce jsme museli probourat část zdi, abychom mohli závadu opravit. V ní ležel základní kámen,“ líčí Václav Nerad, který provádí technický dozor stavby pro společnost SNEO. Stavebníci se nyní dohodnou s městskou částí, která celkovou rekonstrukci školy za více než sto milionů korun financuje, jak se s kamenem naloží. „Necháme kámen očistit a uvažujeme o tom, že místo kolem něj necháme prázdné a zasklíme ho,“ říká Olga Volková z technicko-investičního odboru radnice s tím, že  s kamenem by se nemělo hýbat.

Nečekaný objev potěšil i památkáře. „Rozhodně by měl zůstat na svém místě,“ řekl architekt Jan Straňák, který provádí pravidelný dohled nad průběhem rekonstrukce školy – funkcionalistické památky chráněné UNESCO. Právě kvůli tomu, že budova musí být zachována tak, jak byla v třicátých letech postavena, nepovolili památkáři zateplení, jaké je u běžných budov zvykem. „Naší snahou je zachovat co nejvíce z původního stylu,“ vysvětluje Straňák. Projektant prosadil jako náhradní řešení termoizolační hmotu, která se na omítku nastříká v barvě, jakou památkáři určí. „Pochybuji, že má stejné izolační účinky, ale je možné, že to pomůže. Tepelné ztráty pravděpodobně budou o něco nižší,“ říká Nerad.

Památkáři naopak udělali nadmíru vstřícné gesto při výměně oken a místo replik původních šroubovaných povolili v budově tzv. euro okna, která jsou dřevěná a mají dobré izolační vlastnosti. „Nelze než respektovat, že v budově je škola a je to nutné,“ řekl  Straňák. „Je to ku prospěchu jak funkčně, tak finančně,“ potvrzuje Volková. Z původního vybavení budovy ještě zmizí svítidla. Ta se nebudou repasovat, ale vyberou se vzhledově podobná. „Původní osvětlení nemá svítivost nařízenou hygienikem,“ vysvětluje Olga Volková. S velkou péčí dojde naopak k rekonstrukci učebny fyziky, která se stane reprezentativní uku funkcionalismu. Naprostou volnost dostali projektanti při rekonstrukci kuchyně a jídelny – ta bude moderní.

Školní rok začal v Bílé o týden později než na ostatních školách a žáci i učitelé se musejí vyrovnat se stavebním ruchem a stravováním v okolních školách. Na anonymní podnět rodiče navíc v budovu navštívila kontrola z pražské hygieny. „Hygienici shledali budovu za schopnou provozu,“ potvrdila ředitelka školy Biehelerová.

  

Při rekonstrukci školy byl nalezen základní kámen budovy postavené podle návrhu architekta Jana Gillara.