Opravy ulic směřují na Hanspaulku

náhled souboruChodníkový program se přesouvá na Hanspaulku. Po Ořechovce a Břevnově je Hanspaulka další čtvrtí, kde městská část hodlá opravit vozovky a chodníky na vlastní náklady.

Důvodem je nejen zoufalý stav komunikací, ale také nespokojenost s tím, jakým způsobem o ně „pečuje“ TSK. „Tato lokalita byla dlouhé roky z hlediska údržby zanedbávána, proto je právem zařazena do chodníkového programu,“ řekl starosta Tomáš Chalupa. To, že hanspaulské chodníky obdržely v hodnocení radnice většinou pětky potvrzuje radní Jan Holický, který za chodníkový program odpovídá.

Údržbu silnic na Hanspaulce TSK řešily často jen zaplněním výtluků. Zdůvodňují to tím, že přednost mají hlavní silniční tahy, důležitější pro provoz. Navíc vozovky na Hanspaulce mají tak špatnou konstrukci, že větší oprava znamená velkou stavbu, na kterou TSK nemá peníze. Kolem třiceti milionů na opravy jim proto poskytne Praha 6.

Stejně jako v ostatních případech však městská část nehodlá opravovat vozovky dříve, než bude provedena kontrola a opravy inženýrských sítí. „Proto byla příprava Hanspaulky o něco delší, neboť bylo nutné domluvit opravy na vodovodních řadech, kanalizaci a plynovodu,“ vysvětluje místostarostka Jaroslava Trnková s tím, že veškeré práce se koordinují s Pražskou plynárenskou a PVS.

Podařilo se však vytipovat několik komunikací, kde práce začnou již o prázdninách. V ulici Vilímovská zahájí opravy plynaři a na ně v srpnu naváže chodníkový program – to znamená nový chodník i vozovku v celé šíři. Podobně v ulici Vostrovská, kde dojde nejprve k opravě kanalizace. Nový chodník a vozovka bude položena od Sušické až k ulici Na Pískách. „Některé akce jsou ve stadiu příprav, čekáme například na stavební povolení k vybudování obytné zóny v úseku Vostrovská – Krocínovská, která naváže na rekonstrukci dětského hřiště a parku,“ uvedla vedoucí odboru dopravy Dana Charvátová. Ještě v červenci začne oprava chodníku v Soborské ulici. Momentálně také pokračuje další etapa rekonstrukce ulice Nad Šárkou, kde nová konstrukce vozovky přijde na 15 milionů korun.

Přestože obyvatelé Hanspaulky po rekonstrukcích „děravých ulic“ dlouho volají, musejí se připravit na náročné období. „Stavby budou mít vliv na celou lokalitu a ztíží se průjezdnost ulic,“ říká Charvátová s tím, že opravované ulice budou vždy po částech uzavřené a nebude možné v nich zaparkovat. Radnice také počítá s tím, že krátkodobě změní i systém jednosměrek.

Prázdninovými opravami však rekonstrukce neskončí. Řada akcí se pravděpodobně protáhne až do podzimu. V přípravách je chodníkový program pro ulici Na Kuthence, obytná zóna na náměstíčku Na Pernikářce a dlouho očekávané zklidnění hlavního průjezdu Na Pískách, jehož výstavba bude pokračovat ještě v roce 2007.

 

 

Další uzavírky vozovek během prázdnin

Srbská ulice + slepá část ulice Pod Kaštany – autobus č. 131 bude jezdit Bubenečskou ulicí a otáčet se bude u Dejvické ulice. V těchto ulicích proběhla výměna sítí vloni, nyní v rámci chodníkového programu dojde k výměně povrchu vozovky a chodníku. Povrch chodníku bude z pražské mozaiky. Kostky, na které si řidiči v Bubenečské často stěžují, nahradí živičná dlažba. Do ulice Pod Kaštany přijde historická „pražská mozaika“. Akce bude stát městkou část cca 20 milionů korun.

V Šáreckém údolí – z důvodu výstavby kanalizace je kompletně uzavřen 1 km dlouhý úsek mezi Žežulkou a Pod Mlýnem. Autobusy jezdí v úseku Nebušice – Pod Mlýnem a Hradčanská – Žežulka. Pro cyklisty je vozovka průjezdná.

Libocká ulice – v úseku od kostela po odbočku U Silnice. U libockého kostela se bude zároveň otáčet autobus ve směru od Vypichu. V Libocké ulici dojde ke kompletní rekonstrukci vodovodních sítí v režii PVS.

Lounská ulice – kompletní rekonstrukce chodníku a vozovky v rámci chodníkového programu.