Pražští starostové odmítají dotovat státní agendu

Ještě na počátku ledna hrozilo, že radnice budou dotovat nejen administrativu, ale i samotné dávky. Na účtech radnic chyběly peníze na jejich vyplacení a starostové se obávali, že tisíce lidí dostanou své peníze se zpožděním.

Katastrofický scénář se nakonec naštěstí nekoná. „Podle informací ministra Nečase stát již peníze poslal na účet hlavního města. Naše úřady s jejich vyplacením začnou již tento týden,“ řekl starosta Tomáš Chalupa těsně před uzávěrkou Šestky a dodal: „Pokračujeme dále v jednání s ministerstvem i o tom, aby stát platil za služby spojené vyplácením dávek.“
 
 Starostům se dlouhodobě nelíbí, že jejich úřady kromě vlastní samosprávní agendy dělají ještě další práci, kterou na ně přenesl stát, to znamená agendu státní sociální podpory, stavebních a živnostenských úřadů, evidence osob a osobních dokladů, matriky a další. Tuto činnost však stát kompletně nehradí a radnice musejí platy zaměstnanců, energií a podobně, dotovat ze svých peněz, které by jinak mohly jít do oblastí kultury, péče o zeleň, dopravy či kamkoliv, kde to obec potřebuje. V průměru u těchto městských částí dochází k situaci, že dotují více než polovinu nákladů na státní administrativu, a s tím starostové nesouhlasí. Starostka Prahy 3 Milena Kozumplíková dokonce stávající systém nazvala „tunelováním městských částí“.
 
 Hlavy radnic městských částí se dohodly, že tento rok bude skutečně posledním, kdy budou akceptovat dotování veškeré státní agendy na úkor veřejného pořádku, dopravy, územního rozvoje a dalších samosprávných činností. „Cílem není to, aby vznikaly nové úřady. Jsme připraveni poskytnout veškeré administrativní a technické zázemí, ale pouze za podmínky plné úhrady nákladů s tím spojených,“ vysvětluje starosta Chalupa.
 
 Starostové pražských radnic volají po stanovení jasných pravidel mezi státem a státní samosprávou a přejí si sjednocení systému vyplácení státních příspěvků v celé České republice. Ustanovili pracovní skupinu, která situaci řeší s příslušnými ministerstvy.