Domeček na Babě stát může, nechtějí ho však lidé ani radní

Parky a zeleň, doprava nebo pořádek v ulicích byla témata a dotazy, kterými se obraceli lidé z Hanspaulky na radní při prvním povolebním setkání s občany v hanspaulské základní škole. Několik desítek lidí tam přišlo debatovat o plánech radnice na příští roky.

„Každá čtvrť by měla mít svoji relaxační zónu. Pro Hanspaulku by to mohl být park mezi zámečkem a Šáreckou ulicí,“ řekl starosta s tím, že městská část jedná s vlastníky pozemků, aby je buď prodali nebo převedli na městskou část. O velkou část pozemku, kterou podle katastru vlastní ČVUT, ale historicky je majetkem města, se povede soud. „Zatímco ČVUT se o pozemky nestará, my bychom zde vytvořili park,“ uvedli radní.

Diskutovalo se o replice dřevěného domku podle Františka Kavalíra, který by měl vyrůst v zeleném pásu při na nároží ulic Matějská a na Ostrohu. Magistrát totiž potvrdil rozhodnutí o umístění stavby i přesto, že se proti němu Praha 6 odvolala. Dřevěný domek si nepřejí ani místní lidé. „Dá se ještě zvrátit rozhodnutí magistrátu?“ ptal se pan Horký. Lidé se podivovali nad situací, že si městská část nedovede ubránit své zájmy. Podle zákona ale stavbě nic nebrání. Starosta potvrdil, že o věci začal jednat. „Trváme na tom, že modely osady Baba z roku 1932, které vlastníme, budou umístěné v informačním centru v zrekonstruovaném přízemí Skleněného paláce.“ Modely měly být původně součástí expozice v domku na Babě, kterou tam má v plánu zřídit společnost Baba. Zájem o stavbu domku ze strany městské části tak pominul. Lidé na Babě se navíc obávají, že by se zelený pás mohl časem zastavět celý.

Hanspaulané se zajímali, kdy dojde ke zpomalení nebo omezení dopravy v ulici Na Pískách. „Odpoledne se ulice nedá téměř přejít, auta nezastaví ani u přechodu,“ stěžovali si. „K instalaci zpomalovacích prahů dojde v červenci,“ sdělila vedoucí odboru dopravy Dana Charvátová. Místním lidem vadí také to, že policie nedokáže v této ulici uhlídat zákaz vjezdu nákladních aut, kterým je vjezd povolen jen jako dopravní obsluze. Živě se diskutovalo i o tom, zda výstavba budoucí paralelní letištní dráhy představuje pro Babu nebezpečí zvýšeného hluku.