Lidé podepisují petici proti podzemním garážím, které se nestaví

Zastupitelé obdrželi v únoru čtvrtou část petice proti výstavbě podzemních garáží na Puškinově náměstí. Proti garážím tak svým podpisem protestuje již šestnáct set občanů. Městská část v lokalitě však žádné garáže nepřipravuje.

Starosta Tomáš Chalupa zastupitele i občany ujistil, že není proti čemu protestovat. „Návrh na stavbu garáží je zastavený. V té věci se nyní nic neděje – nic se neprojektuje ani nefinancuje,“ řekl a dodal: „V podstatě jsme se vrátili do bodu nula. Znovu prověříme všechny varianty, kde všude by mohly garáže být.“ Radní o tom budou jednat na výjezdním zasedání v březnu.

Ani to se však nelíbí předsedkyni občanského sdružení Puškinovo náměstí Martině Dbalé. „Jsem ze setkání zklamaná, čekala jsem, že radnice řekne, že od projektu upustila,“ řekla. „Nemyslíme, že by nám garáže významným způsobem zlepšily život, zadruhé si myslíme, že jsou finančně tak náročné, že by mohly do značné míry omezit finanční možnosti městské části,“ dodal Martin Braniš z téhož sdružení. Sdružení usiluje o to, aby se radnice záměru definitivně vzdala a provedla místo toho rekultivaci parku, opravu chodníků a hřiště. Úprava parku však byla v plánu i po výstavbě garáží, hřiště by se dokonce zvětšilo o 80%.

Starosta Chalupa uvedl, že i kdyby z nové analýzy dopravy v klidu v centrální části Dejvic a Bubenče vyplynulo, že nejvhodnějším místem pro stavbu garáží je Puškinovo náměstí, nebude ji prosazovat, pokud se proti ní postaví nadpoloviční většina rezidentů. Záměrem radnice, který je už rok a půl zastaven, bylo vytvořit pod Puškinovým náměstím pro rezidenty 325 parkovacích míst.

V lokalitě náměstí bydlí zhruba 4800 obyvatel. Místních lidí, kteří žijí v okolí náměstí a kteří podepsali petici proti garážím, je 992. Celkem je pod peticí 1594 platných podpisů (105 je neplatných), 258 je od občanů z jiných městských částí, obcí a měst.

V opozici proti petici je reprezentativní průzkum, podle kterého si podzemní garáže přeje přes 80 %obyvatel Prahy 6 z více než dvou tisíc oslovených občanů