Premiéra v Dejvickém je o drsném světě zoufalců

náhled souboru V soutěži Zlatý erb, která podporuje rozvoj informačních služeb občanům prostřednictvím internetu a dalších elektronických medií získal úřad Prahy 6 již řadu cen. Letos se soutěže neúčastnil, ale ani tak Praha 6 neodešla s prázdnou. Želízkem v ohni se stal patnáctiletý student Martin Zíka z Červeného vrchu. S projektem PragueCamera.net obsadil druhé místo v pražském finále soutěže Junior Erb.

Podle původních plánů měl být chystanou novinkou v Dejvicích Čechovův Racek. Umělecký šéf Miroslav Krobot k jeho inscenování přizval slovenského režiséra Michala Vajdičku, který společně se svým uměleckým týmem začal na podzim hru připravovat. V průběhu zkoušek ale zasáhla „vyšší moc“. Vážné onemocnění představitelky hlavní role, Taťány Wilhelmové, a poté i předpokládané mateřské povinnosti představitelky další ženské role Marthy Issové, způsobilo, že musel být operativně změněn titul. 

Naděje opilcům a násilníkům

Divadelní adaptaci s názvem Ucpanej systém vytvořil Daniel Majling podle díla Acid House známého skotského spisovatele Irvina Welshe (autor scénáře kultovního filmu Trainspotting). Původně jde o sbírku povídek, ze které později vznikl i scénář ke stejnojmennému filmu. „Welshova tvorba je pro nás přitažlivá zejména tím, že ačkoli popisuje drsný svět naprostých zoufalců, fotbalových rowdies, opilců a násilníků, činí tak s neobyčejně humorným nadhledem a dává tak všem smutným hrdinům naději na přežití a možná i v lepším životě, než který je okolnosti donutily žít,“ říká dramaturgyně divadla Eva Suková.

Na sklonku loňského roku byl text hry premiérově uveden v inscenovaném čtení, po novém roce byla zahájena práce na inscenaci, která bude mít premiéru 20. února. V jednotlivých rolích se představí Ivan Trojan, Václav Neužil, Hynek Čermák, Jaroslav Plesl, Petr Vršek, Martin Myšička, Martin Pechlát, Jana Holcová, Lenka Krobotová, Klára Melíšková a také umělecký šéf divadla Miroslav Krobot.

„O plánovanou inscenaci Racka diváci Dejvického divadla nepřijdou, Michal Vajdička společně s ostatními ze svého týmu přislíbil, že se do Dejvic na počátku příštího roku vrátí a v původně plánovaném obsazení ji uvede na jaře 2013,“ upozornila Suková.

V únoru se bude Dejvické divadlo podílet na přímém přenosu jubilejního předávání cen Alfréda Radoka. Ceny stejně jako Dejvické divadlo oslaví dvacáté výročí. Slavnostní večer se uskuteční 25. února a diváci jej mohou sledovat prostřednictvím České televize.

Již na začátku roku si ale členové souboru došli pro ocenění. Simona Babčáková a Hynek Čermák oceněni českými filmovými kritiky. Simona Babčáková za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Rodina je základ státu a Hynek Čermák za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Nevinnost.


Simona Babčáková, členka souboru DD, byla oceněna filmovými kritiky.


Ivan Trojan a Miroslav Krobot při čtené zkoušce nové inscenace. Foto DD.