Lidé si připomněli vznik 1. republiky

Slavnostním setkáním u Písecké brány oslavila městská část 87. výročí vzniku československého státu. Pozvání starosty přijali příslušníci obce legionářské, svazu bojovníků za svobodu a další vzácní hosté. Oslav jedné z nejvýznamnějších událostí v našich novodobých dějinách se zúčastnili čestní občané Prahy 6.

„První republika je pro mne spojena hlavně s ideály, které jsem si vytvořil,“ řekl v projevu starosta Tomáš Chalupa. Upozornil na to, že 1. republika se záhy stala státem, který byl tvořen stabilním demokratickým celkem. Zemí, která dokázala během několika let proniknout mezi ekonomicky nejvýkonnější státy světa, a kde národ pojil velký pocit identity a sounáležitosti. „Neměli bychom zapomínat a měli bychom z historie dokázat těžit,“ řekl. „Vlastenectví patří k nejlepším tradicím a hodnotám naší země,“ doplnil primátor Pavel Bém. Účastníci shromáždění vzpomenuli na oběti a výkony čs. legionářů, kteří za samostatnost republiky bojovali na západních bojištích i na Sibiři, a připomněli jména osobností zakladatelů státu T. G. Masaryka, E. Beneše, M. R. Štefánika.

Na prožité 28. říjny zavzpomínal čestný občan Prahy 6, generálporučík Tomáš Sedláček: „Slavil jsem je doma, i v zahraničí. Ty válečné byly smutné, to byli legionáři popravováni. Při těch normalizačních se zase tvářili, že nebyl žádný Masaryk, žádní legionáři.“

Členové svazu bojovníků za svobodu se sešli 28. října také u Lípy svobody ve Vokovicích.
 

Na 87. výročí vzniku ČSR před Píseckou branou vzpomenul i gen. por. T. Sedláček