ZŠ Hanspaulka: z popelky princeznou

Nového kabátku školy na Hanspaulce si i kolemjdoucí všimli již v září. Nyní je však definitivně dokončená kompletní oprava. V listopadu si ji mohl každý prohlédnout.

„Probíhaly poslední práce a školu jsme chtěli i dozdobit,“ říká ředitelka Marie Pojerová při Dni otevřených dveří, kdy bylo otevřeno pro všechny. „Vystřídali se tu rodiče budoucích žáků i ti, co nás už opustili. Litovali, že nezažili školu takhle krásnou,“ říká ředitelka.

Za opravu městská část zaplatila téměř 30 milionů korun. „Škola musí být především funkční, městská část se snaží dětem i učitelům zajistit moderní a příjemné prostředí,“ řekl starosta Tomáš Chalupa. Právě estetický vzhled je tou nejrazantnější změnou. „Před rekonstrukcí jsme na chodbě napočítali 17 různých barev dlaždic, jak se postupně opravovala pukající dlažba,“ říká ředitelka. Dětem se nejvíc líbí barevné odlišení jednotlivých pater Ve stejných odstínech je na každém patře dlažba, stěny i šatnové skříňky, které jsou ve škole novinkou.

Výuce prospěje zavedení sítě do všech tříd. Učitelé mohou nosit počítač a připojit se všude na internet. Nové jsou také všechny toalety. „Na některých chlapeckých záchodech byly ještě kanálky,“ upozorňuje ředitelka na skutečnost, že hlavní budova školy prošla velkou opravou poprvé od 30. let minulého století, kdy byla postavena. Ve třídách je nyní teplá voda. Parkety v tělocvičně nahradil umělý povrch a přibyly sprchy. Celá budova dostala po rekonstrukci novou fasádu a měnila se i okna. „Jsme rádi, že okna zůstala dřevěná a v původní podobě. Budově by plastová okna uškodila a lidé zde v okolí jsou velmi citliví na vzhled domů,“ míní ředitelka.

Letos organizuje „Hanspaulka“  vánoční bazar, na který si třídy připraví k prodeji vlastní výrobky. Uskuteční se 20. – 21. prosince. Podle slov ředitelky škola přispívá na charitu při řadě různých akcí, proto výtěžek z bazaru tentokrát pravděpodobně nechá škole. „Nakoupili bychom nové ping-pongové stoly, staré se poničily při rekonstrukci.“

 

 

Starosta T. Chalupa při Dni otevřených dveří prošel vědomostním testem.