Praha 6 slavila, lidé se bavili

náhled souboruPraha 6 prožila první zářijový víkend oslavami. Výročí 85 let vzniku městské části spojilo hned několik výjimečných akcí, kulturních i sportovních. Kdo neodjel z města, nenechal si ujít jedinečné představení Prodané nevěsty v Divoké Šárce ani sportovní odpoledne před Ladronkou, která se po letech znovu otevřela veřejnosti.

Den Prahy 6 připadá na 4. září. Tehdy v roce 1920 podpis prezidenta T. G. Masaryka zákonem připojil osm z deseti katastrálních území dnešní Prahy 6 pod jeden celek – hlavní město. „Díky politice první republiky, pro kterou  pojem ‚hlavní město státu‘ nebylo jen formálním označením, se také Praha 6 dočkala obrovského rozkvětu. To naše, některými tolik vyčítané bohatství, má kořeny právě v době, která přišla krátce po našem připojení k Praze,“  připomenul starosta Tomáš Chalupa na slavnostním setkání v břevnovském klášteře. Zde zastupitelé podle tradice udělili čestná občanství výjimečným osobnostem Prahy 6. Tituly letos převzali válečný veterán generálmajor Antonín Špaček a římskokatolický kněz monsignore Jan Machač.

Naprosto originální oslavu pro veřejnost zvolila radnice pro sobotní odpoledne. Divoká Šárka se stala dějištěm opery, Prodané nevěsty od Bedřicha Smetany. Jediné představení se odehrálo Nad Čertovým mlýnem, na místě původního divadla, které zde v roce 1913 začínalo právě „prodankou“. Představení v Šárce uvedl Jiří Suchý, který hned druhý den převzal od starosty Tomáše Chalupy symbolický klíč od zrekonstruovaného sálu Globus na Dejvické. Od října se do něj stěhuje Divadlo Semafor. Při nedělním dni otevřených dveří si stovky lidí přišli prohlédnout obnovené prostory bývalé tančírny.

Vrcholem víkendových oslav byl happening na břevnovské pláni, který radnice uspořádala k otevření opravené Ladronky. Sportovní areál tak získal plnohodnotné zázemí, ve kterém je k dispozici občerstvení, půjčovna sportovních potřeb i sociální zařízení. Lidé se bavili sportem, vystoupili zde známí muzikanti Ivan Hlas nebo Jan Kalousek.

Narozeniny Prahy 6 připomíná i výstava v Písecké bráně, která představuje dominanty městské části na snímcích fotografa Jiřího Machta.