Blikající přechod v Ruzyni chrání hlavně děti

náhled souboruV Ruzyňské ulici před školou T. G. Masaryka chrání chodce, zejména školáky, nově upravený přechod. Řidiče na přecházející děti upozorňují blikající světla ve vozovce a místo již zdaleka oznamuje osvětlená značka. Přechod vybavený touto unikátní technologií je první v Praze.

Oceňují ho hlavně rodiče. "Moc se mi to líbí, syn se vrací z kroužků až pozdě odpoledne, když je tma. Teď se o něj bojím méně. Přechod je mnohem bezpečnější," říká paní Petra Špačková, která bydlí poblíž školy. Za denního světla téměř neznatelná úprava vynikne okamžitě, jak se zešeří. Do bílých pruhů zebry jsou zapuštěny speciální svítilny ­ tzv. LED diody. Pomocí čidla se svítilny rozblikají ve chvíli, kdy se chodec přiblíží k přechodu, a upozorní tak řidiče na jeho přítomnost. Nad vozovkou pak svítí značka, která je patrná už zdálky. "Snažíme se dlouhodobě zajistit bezpečné přecházení na přechodech, pomocí těchto prvků ochráníme hlavně děti," říká místostarostka Jaroslava Trnková. Přechod se nachází v místech, kde řidiči obvykle projíždějí velkou rychlostí, přestože je v blízkosti školy. Lidé si na ně trvale stěžovali.

Novou technologii se světelnými diodami, která přijde na 200 tisíc korun, zaplatila nezisková organizace Bezpečná jízda. "Přechod v Ruzyni jsme vybrali po dohodě s radnicí Prahy 6. Ta již v loňském roce investovala do vyvýšení přechodu a jeho přisvětlení lampami," řekl Otakar Štajf, ředitel neziskové organizace Bezpečná jízda a dodal, že se zvyšováním bezpečnosti chtěli začít v lokalitě, kde jejich organizace sídlí. Pochvaloval si spolupráci s radnicí, která rychle na nabídku zareagovala a doporučila tento nebezpečný úsek.

Místostarostka J. Trnková nevylučuje, že pokud se zařízení osvědčí, mohlo by se objevit i na dalších nebezpečných přechodech v Praze 6, například v ulici Na Pískách nebo na Evropské či Patočkově. "Přes zimu vyzkoušíme, jak zařízení funguje při různém počasí. Pak budeme uvažovat o dalších místech, kde jej nainstalovat," dodala.

Na území městské části je nyní jedenáct přechodů s vyvýšeným prahem a přisvětlených běžnými lampami. V příštím roce radnice připravuje takto upravit dalších devět přechodů, především v lokalitě třídy Jugoslávských Partyzánů.