Ještě letos budou lidé nakupovat v Šestce

náhled souboruLidé z Prahy 6 a okolí se dočkají prvního velkého nákupního centra. Na konci Evropské třídy blízko areálu starého letiště vyrůstá komplex podobný těm, za jakými lidé dosud dojíždějí na Zličín nebo do Nových Butovic. Ponese jednoduchý název ­ Šestka.

Hrací kostka a na ní samé šestky, to je logo vznikajícího centra. V listopadu byl slavnostně položen jeho základní kámen, na první nákupy lidé budou moci vyrazit již ke konci letošního roku. "Šestka lidem nabídne více než stovku obchodů včetně restaurací a kaváren," řekl Thomas Villandsen, ředitel společnosti TK Developement. Stavbu vítá i starosta Tomáš Chalupa: "Podle nedávného průzkumu mezi obyvateli Prahy 6 jsou to právě obchody a velké nákupní centrum, které jim tu nejvíce chybí."

Obchodní centrum bude mít dvě podlaží. Třetinu plochy zaujme hypermarket Hypernova. Na zbývající ploše budou kromě obchodů s módou, sportovními potřebami, knihami a hračkami také kadeřnictví, čistírna nebo dětský koutek. "Ze sedmdesáti procent jsou již obchodní plochy pronajaté," doplňuje Rostislav Novák z developerské společnosti.

Nákupní centrum je architektonicky řešeno tak, aby nenarušovalo okolní krajinu. Působí dojmem zeleného kopce, protože jeho stěny jsou pokryté trávou. Přijíždět se bude na parkoviště na střeše, odkud budou lidé vstupovat do obchodů. "Toto originální řešení jsme v Čechách použili poprvé," říká Novák s tím, že výška centra byla limitována nařízením letiště.

Otázkou zatím zůstává dostupnost budovaného komplexu hromadnou dopravou. Autobusová linka vedoucí na letiště zastaví v blízkosti centra, do areálu však zajíždět nebude. Už nyní bývá značně vytížená cestujícími. Společnost proto jedná se soukromými dopravci o zavedení speciální linky, která by spojila nákupní centrum s Dejvicemi.

Projekt nákupního centra s názvem Šestka má vytvořit dojem zeleného kopce. Vyrůstá v prodloužené ose Evropské ulice v Praze 6 za křižovatkou Pražského okruhu. První zákazníky přivítá letos v listopadu.

Vizualizace: TK Developement