Varhany pro klášter se staví, sbírka se plní

náhled souboruNejen krásný kulturní zážitek si odnášeli lidé z Tříkrálového koncertu Hany Křížkové v bazilice sv. Markéty v břevnovském klášteře. Také pocit spojenectví pro dobrou věc. Koncert byl v pořadí již šestým benefičním koncertem na podporu výstavby nových varhan.

Na swingové melodie Křížkové, které zároveň natáčel i Český rozhlas, bylo vyprodáno. Stejně jako na předchozí koncerty. "Zájem veřejnosti je mnohem větší, než jsme čekali," říká převor břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek a dodává, že bez Spolku břevnovských podnikatelů, který sbírku začal, by si na podobnou akci nikdy netroufl. Veřejná sbírka má podle něj velkou podporu a sympatie lidí nejen z Prahy 6. "Všechno nasvědčuje tomu, že nové varhany se příští rok skutečně stanou perlou oslav povýšení Břevnova na město," říká správce sbírky JUDr. Jindra Pavlová. Pro břevnovské varhany hráli například soubory Hradišťan, Spiritiuál Kvintet, houslová virtuózka Demeterová nebo zpívali skvělí interpreti Gabriela Beňačková, Martina Kociánová, Laďa Kerndl nebo Jiří Suchý.

Mezi veřejností a na koncertech se vybralo přes půl milionu korun, peníze posílají různí sponzoři. Zastupitelé šesté městské části schválili, že i letos přispějí do sbírky dvěma miliony korun. Největší částkou se na vrácení varhan do baziliky podílel stát, který z rozpočtu poslal přes pět milionů korun. "Z příspěvků městské části se hradí část nákladů na stavbu varhan, z ostatních potom varhany a varhanní skříň," vysvětluje Pavlová, podle které je na kontě pro varhany již přes osm milionů korun. Celkem je potřeba shromáždit deset milionů. Barokní varhanní skříň z roku 1724 je pravděpodobně dílem K. I. Dientzenhofera a od loňského jara je v rukou restaurátorů. Dokončena bude v květnu. Do ní pak přijdou varhany, které staví varhanáři z Krnova. "Práce probíhají hladce," ujišťuje Pavlová.

Další koncert, jehož výtěžek půjde na záchranu a návrat kulturní památky, bude vystoupení souboru Boni Pueri o Velikonocích, v plánu jsou ještě dva podzimní a dva vánoční koncerty. První veřejný varhanní koncert se po vysvěcení varhan uskuteční na podzim příštího roku.

Na varhany lze přispět na číslo účtu sbírky 666 666 888/0300.

Zpěvačka Hana Křížková na Tříkrálovém koncertu v břevnovském klášteře zazpívala ve prospěch nových varhan.