Červený vrch viděl pohár pro mistra rugby

náhled souboruSlavnou ragbyovou trofej – pohár Webba Elvise, který je v tomto sportu obdobou například hokejového Stanley Cupu, mohly v září obdivovat děti ze základní školy na Červeném Vrchu. Na vlastí oči viděly osmatřicet centimetrů vysokou trofej pro vítěze Mistrovství světy v ragby, jejíž originál byl do Čech přivezen u příležitosti kvalifikačního zápasu české reprezentace proti Španělsku.

Pohár v doprovodu bodyguarda přivezl David Kostřiba z Komerční banky, která zařídila její zapůjčení pro prezentaci na školách. O trofeji i zajímavém sportu rugby vyprávěl dětem Karel Ševčík, spoluautor projektu Sport bez předsudků a doprovázeli ho hráči rugby Antonín Brabec, Martin Kafka, Karel Pekáček, Jan Rudolf, trenér Karel Berounský, kteří také odpovídali na dotazy dětí a rozdávali podpisy. „Chtěli jsme tím zvýšit zájem o tento sport, protože i na Červeném vrchu otevíráme školní kroužek rugby.“

Děti se například dozvěděly, že pohár byl pojmenován po Williamu Webbu Ellisovi, jehož mezinárodní federace RFU označila za zakladatele ragby. Pohár z pozlaceného stříbra byl vytvořen podle trofeje z roku 1906, kterou zase tehdejší zlatníci zhotovili podle viktoriánského zpracování jiného poháru od Paula de Lamerie z roku 1740. Má dvě ozdobná ucha, na jednom je umístěna hlava satyra, na druhém hlava nymfy. Po světě jezdí ve vypolstrovaném kufříku a jsou na něm vyryta jména mistrů světa. Posledními držiteli jsou Angličané.