Volby v Praze 6 vyhrála ODS, v zastupitelstvu získala většinu

Vítězem komunálních voleb v šesté městské části se stala ODS. Od voličů získala nadpoloviční většinu, 56, 89 % hlasů. ODS tak obsadí 28 mandátů z 45 členného zastupitelstva. Největší počet preferenčních hlasů, celkem 23 565, dostal od voličů dosavadní starosta Tomáš Chalupa, který bude na funkci znovu kandidovat.

Zastupitelstvo v tomto volebním období opustí KDU-ČSL, která s výsledkem 3,88 % nedosáhla na pětiprocentní hranici. Naopak poprvé v šestkovém zastupitelstvu zasednou zástupci Strany zelených, kteří s výsledkem 8,38 % obsadí čtyři křesla.

Na druhém místě se v komunálkách umístila ČSSD s 13,93% hlasů. Z dalších stran nejlépe uspěla KSČM se ziskem 9,52 procenta hlasů. Hranici pěti procent hlasů, která zaručuje místa v zastupitelstvu překročily  ještě SNK ED 7,09 procenta. Lidovci ani SONOB se Zelenými za ochranu bydlení (1,27%) se do zastupitelstva nedostali.

Přestože ODS byla v Praze 6 vždy silnou stranou, nadpoloviční většinu v zastupitelstvu má poprvé. Oproti minulému volebnímu období polepšila o osm mandátů. ČSSD ztratila v zastupitelstvu jedno místo, přestože získala o půl procenta hlasů více než v posledních komunálních volbách. Komunisté mají o dvě židle v zastupitelstvu méně, během čtyř let je opustila tři procenta voličů. Evropským demokratům zbyla ze sedmi míst tři. 

O tom, kdo bude vládnout šesté městské části přišla rozhodovat necelá polovina oprávněných voličů. Volební účast dosáhla 48,78 %, tedy o pět více než při komunálních volbách v roce 2002 a více než byl celorepublikový průměr.

Z celkového počtu 80 280 oprávněných voličů jich 40 137 vhodilo do urny svůj hlasovací lístek. Voliči odevzdali svým kandidátům do zastupitelstev celkem 1 705 942 hlasů. Volby ve všech 104 okrscích proběhly bez nejmenších problémů.
 


Nejvíce lidí přišlo k volbám hned ve dvě hodiny, kdy se otevřely volební místnosti. V ZŠ Emy Destinnové se na místo za plentou stály fronty. V Praze 6 byla volební účast tradičně nad celorepublikovým průměrem.