Královka se změní v příjemný park

náhled souboruBřevnovský park Královka je další z těch, které čeká velká rekonstrukce. V rozsáhlém prostoru pod Strahovem, mezi ulicemi Bělohorskou, Gymnastickou a Vaníčkovou se začne s úpravami již tento měsíc. Do jara by měl zarostlý park prokouknout, vznikne tu i nové dětské hřiště a odpočinková místa.  

Džungli z křoví pod Strahovem se nedařilo řádně udržovat. Před lety zde byly vysazeny nevhodné dřeviny, dlouhodobě neudržované. Proto půjde v první fázi hlavně o průklesty a odstranění nemocných a starých stromů. „Jde o poměrně rozsáhlé průklesty, území je značně zarostlé. Kácení je podloženo dendrologickým průzkumem,“ říká Lenka Zajptová z odboru zeleně radnice. Přesto se proti kácení dřevin odvolalo sdružení EKO Břevnov, podle kterého dojde k ekologické újmě a náhradní výsadba za staré stromy je nedostatečná. Magistrát toto odvolání zamítl s tím, že jde skutečně o suché a poškozené dřeviny a nová výsadba je plně nahradí. Lidé se nemusí obávat, že o zeleň přijdou – nevzhledné roští nahradí trávníky a pěkné stromy.

V souvislosti s rekonstrukcí parku se uvažovalo o uzavření Diskařské ulice, která jej rozděluje. Tak nakonec zůstane nadále průjezdná pro auta. Napříč parkem povede nová cesta pro chodce a v jeho pravé části bude místo křoví oplocené dětské hřiště s kolotočem, houpačkami a mobilním WC. „Čekají nás tu terénní úpravy. Prudký svah využijeme pro klouzačky, které budou zapuštěny do země,“ říká Olga Volková z technicko investičního odboru. Park dostane nové lavičky a asfaltová plocha při Gymnastické bude ze zámkové dlažby. Jarní sadové úpravy pak nahradí odstraněnou zeleň.

Rekonstrukce Královky bude stát městkou část 18 milionů korun a dokončena by měla být v dubnu příštího roku k břevnovským oslavám.