Vyfoťte nepořádek a pošlete radnici

náhled souboruPomocí obrázkových zpráv z mobilních telefonů se obyvatelé mohou zapojit do práce radnice. Pokud si chtějí stěžovat na nepořádek před domem, špatně zaparkovaná auta, díry v chodníku nebo černé skládky, postačí, aby na radnici zaslali MMS zprávu mobilním telefonem na emailovou adresu mms@praha6.cz. Fotografie bude umístěna na webových stránkách radnice a problém se začne řešit.

Originální způsob komunikace připravila radnice v rámci programu Čistá šestka. „Snažíme se využít stále větší rozšířenosti mobilních telefonů s fotoaparátem. Občané mohou pomocí MMS upozorňovat na nejrůznější nešvary. Tato informace se díky zveřejnění stane ještě naléhavější, ale také srozumitelnější, a poslouží radnici k rychlejší nápravě,“ vysvětlil starosta Chalupa. Podle něj navíc budou moci lidé sledovat, jak se kauza dále vyvíjí.

Úředníci také předpokládají, že se dozví i o problémech, které se k nim dříve nedostaly. MMS zprávy napomohou v práci inspektorům životního prostředí, kteří na pořádek v městské části dohlíží a dosud byli s lidmi v kontaktu prostřednictvím mobilních telefonů. Nejde však o suplování jejich práce. „Spíš to jejich práci doplňuje a myslím si, že prospěch z toho budou mít všichni,“ říká mluvčí radnice Martin Šalek.

Na internetovou adresu lze pochopitelně zasílat i fotografie pořízené digitálním fotoaparátem. Je to levnější, neboť cena jedné MMS je kolem 10ti korun, ale celý proces je pomalejší. „Jde o to, aby celý proces byl co nejjednodušší. Na procházce narazíte na černou skládku nebo rozkopanou popelnici, vyfotíte, pošlete,“ vysvětluje Šalek a dodává že nový model konzultovali s právním oddělením radnice a takový způsob zveřejnění fotografií je naprosto legální.

Pracovníci radnice budou na jednotlivá upozornění reagovat a pokud to bude v silách úřadu, okamžitě sjednají nápravu. Hodlají se zabývat i případy, kde městská část není vlastníkem objektů či míst.

Kam posílat MMS: mms@praha6.cz

 
Nahoře: Fotografie díry ve Štefkově ulici zaslaná jako MMS radnici. Během jednoho týdne TSK na podnět radnice díru opravila.