Beachházená i v zimě

V lednu se na Strahově v jediné vyhřívané pískové hale v Česku konal první halový turnaj v plážové házené. Kromě Zlatých tygrů, úřadujících mistrů republiky, se zúčastnily další pražské týmy a také družstvo z Brna a Anglie. Poprvé se také proti sobě poprvé postavila smíšená družstva.

"Pro většinu lidí je asi překvapením, že házená na písku je samostatným sportem. Skutečností je, že již od roku 1997 se v beachházené hraje ME a od stejného roku také mistrovství ČR," řekl ředitel turnaje Jan Toufar. Podle něj u plážové házené dochází k obdobnému vývoji jako u plážového volejbalu ­ přestává být jen doplňkovým sportem. V souvislosti s otevřením nového letního areálu s pískovými kurty na Strahově uvažuje místní Beachclub Strahov o letošním pořadatelství mistrovství republiky.

Jak se beachhandball hraje? Plážová házená je venkovní verzí slavnějšího stejnojmenného olympijského sportu. Osmičlenné družstvo do hry vysílá tři hráče a brankáře. Protože pohyb na písku je fyzicky náročný, střídání hráčů probíhá podobně jako v hokeji za hry. Samozřejmě dribling na písku nepřipadá v úvahu a ostatní pravidla jsou podobná házené. Výsledkem je divácky atraktivní sport, který se podobně jako beachvolejbal může jednou stát olympijským. "Filozofií soupěřících týmů je totiž předvést divácky přitažlivé kombinace," říká Toufar a dodává, že o zajímavé momenty nebyla při lednovém halovém turnaji nouze. Smíšeným týmům bylo nutné upravit pravidla, dámské góly platily za dva body.

 

Stále atraktivnější plážová házená se hraje obvykle venku. V lednu se na Strahově uskutečnil první halový turnaj. V červenci se zde bude konat mistrovství republiky.