Nekonečný úklid

Přes třicet kubíků odpadků bylo vyklizeno během čtrnáctidenní akce u kláštera v Břevnově, zaměřené na průklest a odstranění náletových nebo uschlých dřevin.

Radnice Prahy 6 na sklonku loňského roku vyhlásila několik "úklidových" akcí, které měly za cíl pročistit zarostlé nebo neudržované plochy na třech vybraných místech.

Jedním z těchto míst se stalo i prostranství v těsné blízkosti břevnovského kláštera, na němž se pravidelně v říjnu rozkládá část atrakcí břevnovského posvícení. Zde však šlo nejen o odstranění náletových dřevin, ale rovněž o úklid mikroskládek, které se zde po léta hromadily. To, jaké "poklady", a především v jakém množství, se zde ukrývaly, však překvapilo všechny zúčastněné. Ze skládek by se dalo patrně poskládat vybavení do celého bytu včetně dlaždiček do koupelen, budíku, nočníčku a dalších "roztomilostí". Občané si zkrátka za ta léta zvykli odkládat harampádí právě sem. Bohužel, podle slov jedné kolemjdoucí, hlavně ti, kteří bydlí nedaleko. Do sběrného dvora je to pro ně zřejmě příliš daleko.

Přesto: skládka byla odklizena, náletové dřeviny pokáceny a rovněž odvezeny, a to vše asi proto, aby, ještě v průběhu prací, se zde objevila opět ­ jedna rozbitá židle, dvoje dvířka od lednice a v samém závěru lednice takřka celá. Je vidět, že zvyk je železná košile.

 -pta-