Praha 6 má další kamery, mají omezit hlavně vykrádání aut

Od ledna hlídá bezpečnost v Praze 6 celkem 47 kamer. V loňském roce se počet stanovišť rozšířil o čtrnáct, a to v místech, kde pravidelně dochází k největší pouliční kriminalitě ­ na Břevnově a na Petřinách. Podle policejních údajů se v těchto oblastech stane denně trestný čin a jde hlavně o krádeže a vykrádání aut.

 

Takto vypadá monitorovací místnost kamerového systému v sídle obvodního ředitelství policie I v Pelléově ulici. Zcela výjimečně jsme do ní měli přístup, když si starosta Tomáš Chalupa a náměstek primátora Rudolf Blažek přišli prohlédnout spuštění dalších kamer. Těch je v Praze 6 celkem již 47. Více o kamerách na str. 5.
Foto: M. Šalek

 

"Monitorováním problémových míst chceme přispět k větší bezpečnosti obyvatel. Obrazové výstupy využívá policie odhalování k trestných činů a k jejich objasnění. Některým případům se daří předcházet," vysvětluje starosta Tomáš Chalupa. Výstupy čtyř kamer, které sledují především dopravu, lze sledovat na www.Praha6.cz.

Praha 6 patří mezi městské části, které jsou nejlépe pokryté městským systémem kamer. Ten financuje magistrát hl. města a naše městská část na něj ročně přispívá třemi miliony korun. "Umístění kamer navrhují městské části po konzultaci s republikovou i městskou policií," uvedl náměstek primátora Rudolf Blažek.

Podle Jiřího Sellnera, ředitele policejního obvodu Praha I., kam Praha 6 patří, jsou kamery velkým přínosem. "Od září jsme záznamy z kamer využili celkem dvaatřicetkrát, za celý rok to bylo přes sto případů, které se řešily s jejich pomocí," uvádí Sellner a je přesvědčen, že kamery pomáhají snižovat kriminalitu v ulicích. V řadě případů vloupání do vozidel byli pachatelé díky nim zadrženi a záznam kamer posloužil u soudu jako důkaz. "V listopadu jsme díky hlášení monitorovacího pracoviště zadrželi na místě muže, který se v Parléřově ulici vloupal do auta. Parléřova je navíc příkladem sledovaného místa, kde se frekvence vykrádání snížila právě díky kameře."

V Dejvicích se neschováte

Zloděj, který by se pohyboval od Kulaťáku po Dejvické směrem na Hradčanskou, nemá šanci nebýt viděn. Všude je pod dohledem. Pracovník u monitoru může přepínat kamery a "podávat" si ho jako hračku. Pokud se včas spojí s hlídkou, ta si pachatele vyzvedne rovnou na ulici. "Dokážeme sledovat jeho pohyb, kameru lze přiblížit tak, že je mu jasně vidět do obličeje," říká Sellner. Podle něj je šestka kamerami dobře pokrytá: "Na jednotlivých kamerách detektivové dohledávají, kterým směrem například zloději opouštěli s kradeným autem město."

Vykradení a krádež auta patří mezi nejčastější záznamy, kamery ale pomáhají při stíhání kapsářů, dealerů drog nebo lidí, kteří na ulici podvodně směňují peníze. "Naši lidé monitorují například zastávku autobusu na Vítězném náměstí směrem k letišti. Koncem roku se nám tu podařilo zlikvidovat gang kapsářů z Bulharska," říká Sellner. Podle záznamů policie kamery "vidí" i krádež dlažebních kostek. Poslouží jako důkaz při dopravní nehodě, pokud je viník sporný. Nedávno byl záznam kamery na Veleslavíně důkazem, že řidička vjela do křižovatky na červenou. Na druhou stranu kamery dokáží dosvědčit i to, že se trestný čin třeba vůbec nestal.

Kamery nevidí všechno

Zařízení uchovává obraz všech kamer 72 hodin zpětně. Ještě letos se doba rozšíří na 10 dnů. "Prodlouží se doba, po kterou je možné záznam shlédnout," podotýká starosta Chalupa. Běžný občan k záznamům kamer přístup nemá. "To může pouze policie na základě oznámení činu. Pokud je na záznamu jednání pachatele, stane se součástí soudního spisu jako svědectví," říká Sellner. Kamera však ne vždy zaručí, že se krádež nebo přepadení na záznamu objeví. "Může se stát, že objektiv je zrovna namířený jinam. Obvykle je však nasměrován tam, kde je největší pravděpodobnost, že se něco stane," tvrdí policejní ředitel. V jednotlivých ulicích nejčastěji míří na zaparkovaná auta. To, kam se kamera dívá, však zvenku odhadnout nelze. Nenápadných šedých krabiček si navíc všimne málokdo.

Policie nezřídka čelí dotazům, zda mohou kamery narušovat soukromí občanů, sledovat oknem dění v bytech. "Člověk, který obsluhuje kamery, na takové věci nemá čas," říká policejní ředitel Sellner. "Ani si to nemůže dovolit, usvědčil by ho záznam kamery."

 

 

Nové kamery v Praze 6. Kde a proč?

Některé příklady využití kamer:

8. 11. Prašný most: vloupání do vozidla, pachatelé zadrženi.
16. 11. Evropská: dopravní nehoda, určení zavinění.
3. 12. Kladenská: kapesní krádež na poště, pachatel zajištěn.
14. 12. Parléřova: odcizení motocyklu.
16. 12. Vítězné nám.: kapsáři.
18. 12. U Písecké brány: rozbití výkladní skříně

O kamerovém systému s předsedou bezpečnostní komise Oldřichem Kužílkem

Rozhovor naleznete ZDE.