Přátelství s Japonci trvá

náhled souboruZákladní škola Petřiny-jih byla po dva roky domovem Japonské školy, která se vloni na jaře přestěhovala do Řep. Přátelství mezi oběma školami ale trvá. V lednu navštívili žáci 3. a 4. tříd z Petřin japonské kamarády v jejich novém sídle.

Hostitelé provedli petřinské areálem, ukázali jim hračky i učební pomůcky. "Naše děti zaujalo promítání filmu o Japonsku a od společných her by nejraději ani neodešly," komentovala návštěvu ředitelka základní školy Petřin-jih Milena Koreňová. "Je pěkné, že dobře započatá spolupráce nekončí," dodala.

Ještě v době, kdy Japonská škola sídlila na Petřinách, byla pravidlem společná kulturní a sportovní vystoupení, kde děti předváděly, co se naučily. Japonské děti zpívali i české písně a dramatizovali české pohádky. Nyní zvou školáky z Petřin na své školní akademie do Řep, poslední takové kulturní vystoupení se konalo před Vánoci. "Japonci jsou velmi uctiví. Žáci všechna vystoupení uvádějí v češtině," říká Koreňová, kterou těší, že se s Japonskou školou nerozešli nadobro. "Hodně jsme se dozvěděli o japonském školním roce. Má jinou, trojdílnou organizaci. Zvláštností je pro nás nejen struktura školního dne, ale i skromnost vybavení a šetrnost k němu. Ukázněnost a zvídavost japonských dětí je také nevšední," říká ředitelka.