Předzahrádky na Dědině: lidé nechtějí lavičky

Po dvě odpoledne debatovali lidé z Dědiny s architektem a se zástupci odboru životního prostředí radnice o tom, jak budou vypadat zahrádky před jejich domy. Sami si mohli rozhodnout, zda tam chtějí květiny, keře, trávu nebo třeba ohniště na grilování. Plán na obměnu zelených ploch totiž předpokládá, že se předzahrádky stanou jakousi intimní zónou, kde budou lidé z každého domu trávit svůj čas. Lidé tomu bohužel moc nevěří.

Zájem o prezentaci návrhu byl velice rozdílný - u některých domů se diskuse zůčastnilo 25 lidí, někde pouze jeden nebo dva. U naprosté většiny domů si obyvatelé nepřejí, aby byly před domem lavičky. Mají strach z bezdomovců a teenagerů, kteří by tam vysedávali. "Mládež nám tu bude hlučet do večera, na lavičkách pak popíjejí bezdomovci, to se nám nelíbí," shodovali se. Podle lidí je už nyní na sídlišti s bezdomovci problém a takto se jim nabídne další prostor. Z toho důvodu také u většiny vchodů chtěli, aby živý plot lemoval zahrádku po celé délce až k domu a nedalo se na trávník chodit. Většina přítomných byla přesvědčena, že zahrádky se využívat nebudou. "Bylo to pro nás trochu zklamání, čekali jsme více zájmu o to, jak by měl prostor v bezprostřední blízkosti domů vypadat. Myslíme si, že předzahrádky domů mohou být využívány i jiným způsobem, než jsou dnes obyvatelé zvyklí, ale v diskusi jsme pro náš názor získali jen malou podporu," říká architekt Jaromír Kosnar. Pouze u některých domů chtěli lidé znát plán sadových úprav a u vchodu č. 846 chtěli zachovat skupinku stromů, která tvoří přirozenou bariéru. Ostatní byli za jedno v tom, že je potřeba prořezat "prales", který má většina lidí pod okny a stíní bytům ve spodních patrech. "Na předzahrádkách bude podle návrhů trávník, keře a kolem živý plot, zachovány budou stromy, které jsou zdravé a perspektivní, případně budou doplněny novými stromy," říká architekt a dodává, že s prvním kácením starých stromů se v závislosti na projednání projektové dokumentace začne pravděpodobně již na jaře.

Na řadě jsou Petřiny

Předběžný projekt je připraven i na revitalizaci sídliště Petřiny. "Momentálně ho dopracováváme tak, abychom jej mohli prezentovat veřejnosti. Poté se do něj zahrnou náměty a připomínky obyvatel ze sídliště," říká radní Jan Holický, který má na starosti životní prostředí.

Již nyní lidé mohou zasílat své podněty k podobě sídliště. Dopis směřujte do kanceláře starosty Tomáše Chalupy pod heslem Petřiny. Dále je možné jej zanechat v informační kanceláři v Čílově ulici na Petřinách nebo využít emailovou adresu petriny@praha6.cz.