Lidé sklady místo Ergonu nechtějí

Nedostavěný areál Ergonu, jehož ocelová konstrukce léta "straší" v Ruzyni, by měla zmizet do konce června. Výběrové řízení, které vypsal magistrát, vyhrála pozemek firma Bredo. Podmínkou k získání pozemku je odstranění torza Ergonu. S tím firma již začala.

Obyvatelé Ruzyně a Jivin se obávají, co vznikne na jeho místě. "Podle územního plánu by tam mohly být sklady, ale s tím my nesouhlasíme," řekl na setkání radních s občany pan Bárta z Netřebské ulice. Místní lidé by si přáli, aby na místě vyrostly rodinné domky, jako v okolí. Územní plán hlavního města nicméně říká, že v místě má být nerušící výroba.

"Souhlasíme s lidmi, proto radnice již podruhé žádá hlavní město o změnu územního plánu," sdělil starosta Chalupa. Poprvé radnice žádala o změnu již před dvěma lety. Podle informací z magistrátu má budoucí investor o bytovou výstavbu zájem a pokud se změní územní plán, je připraven stavět.

Pan Bárta na setkání navíc podotkl, že by si lidé přáli, aby je likvidace bývalé stavby rušila co nejméně: "Těď je Ergon vlastně neškodný."

Lidé z Ruzyně se zajímali také o další projekty. Nelíbí se jim velikost bytového komplexu, který se má realizovat při Karlovarské ulici, a bojí se, že zastíní okolní domy. "Projekt se předělává, bude v něm pouze jednatřicet bytů, ne padesát a bude menší," sdělil radní Jiří Hermann, podle kterého se dotčené území musí nejprve vybagrovat, protože na místě bývalé "baterkárny" Akuma se nalézají těžké kovy a kyseliny.

Setkání radních s obyvateli Liboce a Ruzyně se dotklo také problematického přístupu ke hřbitovu. "Obě přístupové cesty vedou z většiny po soukromých pozemcích několika vlastníků, proto je na naše náklady nemůžeme opravit," sdělil starosta Chalupa. S rekonstrukcí Lišanské ulice z rozpočtu městské části se v dohledné době nepočítá.