Blíží se dovolené, zkontrolujte pasy

K cestování v rámci zemí Evropské unie lze použít místo cestovního pasu také občanský průkaz, ale pouze nový, se strojově čitelnými údaji. Na jiný typ občanského průkazu není od letoška možné do zemí EU vycestovat. Rovněž nelze vycestovat na občanský průkaz, který má z důvodu změny povinného údaje odstřižený roh.

Pro společné cesty rodičů s dětmi do států Evropské unie doporučuje Ministerstvo vnitra na svých internetových stránkách použít raději cestovní pasy než občanské průkazy. Do občanského průkazu rodičů se zapisuje místo data narození a pohlaví pouze rodné číslo dítěte. Rodné číslo, jakožto vnitrostátní identifikační údaj, může být nesrozumitelné pro cizí orgány.

Nové cestovní pasy pro občany, kterým vypršela platnost starého, vydává oddělení cestovních dokladů v ulici V. P. Čkalova. K tomu je třeba vyplnit formulář a přiložit fotografii, starý pas a předložit občanský průkaz. Vyřízení pasu se strojově čitelnou zónou trvá 30 dnů a stojí 200 Kč (50 Kč pro dítě do 15 let). Platnost pasu je 10 let. Za vyhotovení cestovního dokladu v kratší lhůtě zaplatí občané 600 korun. Tyto pasy jsou bez strojově čitelné zóny a platí pouze jeden rok.

"Od prvního září se chystá zavedení nových cestovních dokladů s biometrickými údaji," sdělila vedoucí odboru J. Janoutová s tím, že o tom budou občany včas informovat. Původní pasy však není třeba měnit, dokud nevyprší jejich platnost.