Na Štrozoku bylo dobře

Jarní bubenečské trhy Na Slamníku neboli "Slavnosti na Štrozoku" ovládly první povelikonoční víkend. Městská část oživila tradiční slavnost, kterou léta připomínal jen název hostince "Na Slamníku" a která před sto lety bývala lidovou veselicí hojně navštěvovanou lidmi z celé Prahy.

 

"Již při oslavách 100 let města Bubenče jsme slíbili, že se pokusíme vrátit slavnosti na Štrozoku do kalendáře lidových oslav," řekl starosta Tomáš Chalupa. Ten také při zahájení na Krupkově náměstí před kostelem sv. Gotharda citoval z kroniky historii veselice, která patřila v 2. polovině 19. století k nejznámějším pražským událostem. Původní slavnosti začínaly v úterý bezprostředně po Velikonocích. Městská část je od letoška bude slavit první následující víkend. "Chceme zachovat zejména charakter poutě, který byl zasvěcen nejrůznějším řemeslným cechům," doplnil starosta.

Proto si také o víkendu lidé mohli vyzkoušet nejrůznější dobové dovednosti jako je kovářské, hrnčířské nebo truhlářské řemeslo, pletení košíků či paličkování krajek. V bezmála čtyřiceti stáncích se ke koupi nabízely tradiční výrobky. Největší nával byl u stánku s cukrářskými výrobky a pečivem, ke kterému patří pochoutka "staročeské trdlo" nebo bramborové placky.

Nelitovali ani ti, kteří přišli za kulturou. Atmosféru lidového jarmarku dotvářela řada divadelních představení, vystoupili zde kejklíři, žongléři i provazochodec. Známé šlágry k tomu vyhrávala Staropražská kapela. Tak, jako se v minulosti oslavy přesouvaly do bubenečských hospod, tak i letos hospoda Na Slamníku nezůstala pozadu a oba večery se tu uskutečnily koncerty hudebních skupin a přes den se hrála pohádka pro děti.

Přestože počasí bylo vpravdě aprílové a občas překvapilo návštěvníky slavností deštěm, na Krupkově náměstí bylo plno celý víkend. "Věřím, že slavnost si již našla své příznivce a stane se populární, stejně jako bývala kdysi," komentoval víkend na Štrozoku Tomáš Chalupa.

Stejně tak doufá, že se lidem zalíbí i akce, která se uskuteční první květnový víkend na Dejvické třídě. Vloni úspěšná Dejvická demarkační má letos název Dejvická 006 a spoluorganizátorem je ČVUT, které netradičním a atraktivním způsobem představí jednotlivé fakulty. 8. 5. zazpívá přímo na Dejvické první dáma české operní scény Eva Urbanová.