Malí cyklisté na startu padesátky

náhled souboruSkvělé sportovní dopoledne si v květnu užily děti, které rády jezdí na kole a svoje síly si chtěly poměřit se soupeři. Přestože se nad Dejvicemi chvílemi hrozivě stahovaly mraky, slunce nakonec zvítězilo a z 2. ročníku Malé pražské padesátky se stalo příjemné sportovní klání se vším všudy.

Boje o poháry se odehrály hned v pěti dívčích i chlapeckých kategoriích, do kterých se přihlásili cyklisté od pěti do patnácti let, a to z různých částí Prahy. Pro nejmladší byl připraven v areálu ČVUT okruh dlouhý 1,5 kilometru. Pořadatelé dokázali navodit atmosféru, jakou mají opravdové velké závody, a tak děti vyrazili na trať s doprovodem policejní motorky a peloton uzavíralo další policejní auto. Rodiče během trati dokázali povzbudit malé závodníky k bezvadným výkonům. Nejtěsnější souboj se odehrál v nejsilněji obsazené kategorii desetiletých kluků, kteří jeli dva okruhy a o vítězství Marka Žáka ze Zlonice rozhodl půlvteřinový rozdíl v cílové rovince. Starší děti měli náročnější tříkilometrový okruh s jedním stoupáním, které rozhodovalo, kdo na to má. Vítězové si v cíli převzali krásné poháry a všichni na stupních vítězů dostali v cíli řadu zajímavých cen pro cyklisty. Děti dostali v menze také občerstvení – jahodové knedlíky.

Dětská padesátka se po roce zcela nepochybně zabydlela v kalendáři sportovních událostí, které spolupořádá městská část. „Je to hezké, když se pořádají závody pro děti, vyrazili jsme sem celá rodina a všechny nás to moc baví,“ řekl jedna z maminek v roli servismana. Pořadatelé si navíc zvolna vychovávají závodníky pro Pražskou padesátku pro dospělé. Další ročník tohoto atraktivního závodu odstartuje z již Dejvic 16. září.

 

Markéta Prýmková z Bubenče a Jakub Maršál z Vokovic se stali vítězi nejmladší kategorie dětí do 6 let.