V Praze 6 ubylo vykradených aut

Preventivní projekt s názvem „Auto není trezor“ byl podle hodnocení zprávy policie našeho obvodu velmi úspěšný. V Praze 6 totiž výrazně poklesl počet vloupání do aut. Ve srovnání s předchozím rokem se snížil o polovinu.

„Cedule výrazně přispěly, i když celkově jde o intenzivní práci oddělení, které má krádeže a vykrádání aut na starost,“ říká policejní ředitel obvodu I. Jiří Sellner. Tabule se siluetou auta a vyobrazením věcí, které není dobré nechávat viditelně ležet v autě, nechala policie umístit na vytipovaných místech. Celkem šlo o 20 rizikových ulic. Heslo „Vaše auto není trezor“ tak má nasměrovat chování řidičů. Kromě jediné ulice všude vloupání do aut značně ubylo. Například v ulici Národní obrany policie zaznamenala 3 vloupání do aut proti 13ti z roku 2004, na Dejvické 3 proti 14ti. V Parléřově ulici klesl počet vykradených aut o 24. Pouze na Bělohorské se zloději dostali do zaparkovaných aut čtyřicetkrát (27x v roce 2004). Bezpečností komise rady městské části proto navrhuje rozšířit projekt do dalších ulic.

Na prevenci se chtějí policisté zaměřit i v případě bankovních loupeží. Za poslední rok došlo v Praze 6 k 13 loupežím, z toho devět bylo objasněno. „Nejohroženější je Dejvická ulice, kde je peněžních ústavů nejvíce. Tam jsme zaměřili síly policejních hlídek,“ vysvětluje Sellner. Častější průjezdy hlídek i zapojení pohotovostní motorizované jednotky považují za účinné i zástupci bank na Dejvické.