Automatická půjčovna kol

náhled souboruK metru, na nákup, na hřiště, do restaurace nebo na krátký cyklistický výlet se lidé budou moci vydat na půjčených obecních kolech. Záměr zřídit veřejnou automatickou půjčovnu kol  schválili radní v Praze 6.

Lidé by měli mít k dispozici přes 130 kol, která si budou mít možnost vypůjčit ze zhruba stovky stojanů a do libovolného z nich opět vrátit. „Půjčovna kol vhodně doplňuje systém veřejné dopravy. Navíc je to ideální způsob, jak nabídnout alternativní a ekologický způsob dopravy. Domnívám se, že kola si oblíbí především studenti,“ říká k tomu starosta Tomáš Chalupa a dodává, že Praha 6 má největší síť cyklostezek a cyklotras v Praze.

Na obecních kolech by se cyklisté mohli svézt poprvé na jaře příštího roku. Nyní budou pracovníci odboru dopravy vybírat nejvhodnější stanoviště. Předtím však radnice vypíše výběrové řízení na dodavatele této služby. Lidé, kteří se chtějí zapojit do diskuse o výběru míst pro stojany, mohou svými tipy přispět na emailovou adresu: pujcovna@praha6.cz, případně nechat vzkaz na bezplatné lince kanceláře starosty Chalupy: 800 800 001.

Projekt automatické půjčovny kol nazvaný Jello již funguje v pražském Karlíně, kde byl poprvé vyzkoušen. Zájemce, který chce systém využívat, zaplatí registrační poplatek a jízdné, které je nabízeno buď jako jednorázové nebo za paušální poplatek. Např. za stokorunový kredit na roční kartě může najezdit 24 hodin. Kolo si vypůjčí pomocí zaregistrované čipové karty. „Systém půjčování kol nabízí nejen příjemnou jízdu z práce, do obchodu, na poštu či za kulturním a sportovním vyžitím, ale také šetří náklady a čas. Tato moderní alternativní doprava maximálně podporuje zdravý životní styl,“ sděluje mluvčí radnice Šalek na internetových stránkách Prahy 6.