Motory plochodrážních strojů hřměly Břevnovem

náhled souboruSilné silniční motorky Harley–Davidson, plochodrážní speciály i nejdelší motocykly světa Čechie/Böhmerland obdivovala veřejnost o víkendu před Ladronkou.

Krátce před tím, než se na plochodrážním stadionu na Markétě rozjel finálový závod světového poháru na ploché dráze, Velká cena České republiky. Motorky na Ladronku mířily v koloně z Václavského náměstí. Spanilá jízda byla součástí oslav, protože letos to bylo již po desáté, co byl břevnovský autoklub Markéta pověřen pořádáním finále Mistrovství světa. Harleye, které si lidé odpoledne prohlíželi na pláni, se v podvečer přesunuly na Markétu, aby na start slavnostně přivezly účastníky plochodrážního finále. Na plném stadionu a za skvělého fandění zejména Poláků si pro titul Mistra světa podle bodového hodnocení dojel Australan Jason Crump, který dosud vedl světový pohár. Vítězem Velké ceny se ovšem stal  Hans Andersen z Dánska. Ceny vítězům předal společně s primátorem Bémem starosta Tomáš Chalupa, který nad závodem převzal záštitu.

Přestože se v podvečer nad Břevnovem stahovala mračna a při zahájení nepříjemně pršelo, závody měly rychlý průběh. Několik pádů se obešlo bez vážných zranění. Burácení motorů, které signalizuje každoročně pořádaný světový pohár, utichlo kolem jedenácté hodiny. Ještě před tím na počest nového mistra světa Crumpa a desátého výročí závodů Markétu ozářil slavnostní ohňostroj.