Dejvické nádraží se probouzí k životu

Místo, kterému byste se radši vyhnuli obloukem, pokud zrovna nepotřebujete nastoupit do vlaku? Takové bylo dejvické nádraží. To se ovšem zrovna probouzí z desetiletí zanedbávání.

„Věříme, že toto probuzené nádraží se stane jedním ze zajímavých míst Prahy 6 pro cestující i obyvatele,“ říká Helena Kordačová za společnost ČD Reality, která obnovu nádraží realizuje se společností České drahy. „Projekt revitalizace stanice Praha-Dejvice je prvním uskutečněným z celého balíku Živá nádraží.“

Během léta budova dostala novou světle zelenou fasádu a střechu. Výpravní hala se stala důstojným místem s možností občerstvení a posezení na nových lavičkách pro cestující čekající na svůj spoj. „Podle zpráv kolegů z Českých drah se dokonce zvýšily tržby za jízdenky na spoje, které v Dejvicích nejezdí. Znamená to, že prostory už přilákaly i ty, kteří cestují mimo zdejší trasu,“ uvedla Helena Kordačová. I nástupiště je opraveno a osvětleno. Provozní prostory zaměstnanců Českých drah, včetně sociálního zázemí, byly taktéž upraveny na úroveň dnešní doby. Za zmínku stojí, že sami zaměstnanci se podíleli na výběru některých interiérových prvků, proto má nová podlaha „železničářskou“ modrou barvu. Zútulnění se dočkala i přilehlá nádražní restaurace.

Uvnitř budovy se nevyhovující byty, zdevastované půdní prostory a vlhké sklepy proměnily na administrativní prostory. V přízemí vznikla ordinace odborných lékařů. „O dalším využití přízemních prostor jednáme se společností, která rozšiřuje síť tzv. obchodů „za rohem“ s heslem „skoč si nakoupit“, které ukazuje obyvatelům, že k pohodlnému nákupu nepotřebují auto a hypermarkety. Obchod má sedm dní v týdnu nabízet nejen cestujícím pohodlný nákup. Dále se bude pokračovat v úpravách budovy a okolí tak, aby se i přilehlé prostory staly místem, kde bude příjemné spočinout nejen očima. Během podzimu představí ČD Reality veřejnosti zrekonstruovaný Masarykův salonek formou dne otevřených dveří, který bude možné si pronajmout ke společenským akcím. „Veřejnosti také předvedeme unikátní zachovaný a opravený protiletecký kryt z 2. světové války, hodláme instalovat výstavu o historii železnice,“ uzavírá Kordačová.