Semafor chystá operetu, upravil si ji po svém

náhled souboruJako vzpomínku na loňské výročí 50 sezón divadla Semafor hostila v červnu Písecká brána originální výstavu. Osobní archiválie pro ni poskytl Jiří Suchý. Ten bude v létě pracovat nejen na dvou nových hrách, ale také na zářijovém rozšíření a zopakování výstavy.

Vedle známých exponátů z historie divadla mohli návštěvníci vidět i unikáty, které spatřili světlo světa poprvé. Vladimír Hrabánek mladší, který výstavu věnoval svému otci, dlouholetému spolupracovníkovi Semaforu, je vyhledal u Jiřího Suchého ve sklepě. „Je to takový pel-mel, všehochuť, střípky, které jsem měl uložené doma a které dotváří atmosféru těch padesáti let,“ řekl principál dejvického divadla Semafor. Fotografie, obrazy, přebaly knih, asi 30 metrů vystaveného materiálu zdaleka není vše, co se vystavit dalo. „Prostor není nafukovací, vzáří by ale měla být výstava znovu a dopracovaná,“ slibuje Hrabánek.

Vernisáže se kromě mnoha hostů a členů divadla Semafor zúčastnili i ministr kultury Václav Riedelbauch, starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa a Jiří Machalička, prezident klubu podnikatelů a osobností, který výstavu pořádal. „Tímto způsobem podporujeme vědce i umělce, kteří se nezpronevěřili svému já,“ řekl Machalička.

Přes prázdniny plánuje Jiří Suchý pilovat novou premiéru, kterou chystá na září. Ještě před prázdninami stihl odehrát čtyři předpremiéry. „Jde o první semaforskou operetu, kterou jsme si, jak je vSemaforu zvykem, předělali po svém,“ říká. „Tak jako jsme si pohráli s Erbenovou Kyticí či s Aristofanovou Lysistratou máme i vlastní pojetí slavné Hervého operety Mam´zelle Nitouche,“ sděluje Suchý. Děj operety se posouvá do dvacátých let minulého století, a tak Hervého krásné melodie zazní v mírně jazzovém hávu. Oproti původní verzi operety tu bude dán nezanedbatelný prostor dvěma postavám: abatyši vpodání Jitky Molavcové a majorovi coby Jiřímu Suchému. Mam´zelle Nitouche bude otevírat novou dvaapadesátou divadelní sezónu. Již přes léto však začne Suchý pracovat na další premiéře, která se bude jmenovat Dal si růži do polívky.


Jitka Molavcová a Jiří Suchý jako abytyše s majorem nechali posluchače ochutnat něco málo z připravované premiéry.