Řidič pod vlivem alkoholu a drog ujížděl před strážníky

Strážníci i policisté musí často čelit útokům, jejichž agresivita v mnoha ohledech stoupá. Výjimkou není ani použití zbraně proti strážníkovi. A zbraní může být i auto. Případ, s nímž se strážníci setkali na začátku října, je ale v podmínkách městské policie přeci jen poměrně ojedinělý.

5. října kolem druhé hodiny ráno zaregistrovali strážníci z Prahy 6 vozidlo, které se po komunikaci pohybovalo značně nekoordinovaně a omezovalo ostatní auta v jízdě. „Usoudili, že by řidič mohl být pod vlivem alkoholu nebo omamných látek a rozhodli se vozidlo zastavit. Řidič na výzvy nereagoval a před hlídkou začal ujíždět. Strážníci se ho ještě několikrát pokusili zastavit, řidič ale nereagoval a během ujíždění několikrát projel křižovatku na červenou,“ popisuje Viktor Richter, ředitel strážníků z Prahy 6.

K pronásledování vozidla se proto přidala další hlídka strážníků a také kolegové z Policie ČR. Ani poté ale řidič nereagoval na žádné jejich výzvy. Při jednom z pokusů o zastavení vozidla jeho řidič záměrně nacouval do služebního vozidla strážníků, které poničil, a pokračoval v úniku. Vjel do areálu vozovny Vokovice, kde na jednoho z policistů najel. Na žádné zákonné výzvy k zastavení nereagoval, proto použil strážník městské policie v souladu se svým oprávněním varovný výstřel ze služební zbraně. Ani na tento donucovací prostředek ale řidič nereagoval, strážník byl proto nucen vystřelit na levé zadní kolo, aby řidiče neohrozil na životě, ale donutil K zastavení.. Pro podezření ze spáchání trestného činu byl řidič omezen na osobní svobodě. Policisté zjistili, že řidič je pod vlivem alkoholu a omamných látek. Celou věc vyšetřuje Policie ČR. Podle ředitele Obvodního ředitelství MP Praha 6 jsou zákroky vyžadující podobnou razanci skutečně vzácností.