Kuchařky ze škol a školek soutěžily o Zlatou vařečku

náhled souboruRoční spolupráce kuchařek ze šestkových školek s nutriční terapeutkou vyvrcholila soutěží o Zlatou vařečku Prahy 6. Nešlo ani tak o titul nebo vítězství, jako spíš o přehlídku toho, jak je možné udělat dobré, zdravé a na pohled lákavé jídlo. A vzájemně se inspirovat.

„Chtěli jsme umožnit kuchařkám a hospodářkám, aby se vzájemně potkaly, aby se motivovaly, aby si třeba vyměnily zkušenosti a skvělé recepty. A také jim za radnici poděkovat za to, že se nebojí vařit moderně a zkoušet nové věci,“ představila smysl soutěže radní Marie Kubíková (ODS), která zasedla v porotě spolu s odborníky na stravování a gastronomii.
Zasoutěžit si přišlo do Písecké brány 18 kuchařských týmů z mateřských škol. Do kuchařského klání se pustily se zdravými pomazán­kami z pečených ryb, batátů nebo pohanky, nebo s moučníky, které byly například z červených fazolí nebo cizrny. Do soutěžení se zapojily i kuchařky z devíti základních škol, které soupeřily o nejlepší jarní nádivku a salát. V Písecké bráně, kde se soutěž konala, předvedly řadu originálních a chutných receptů, mezi nimiž nechyběly nádivky se zelím nebo s chřestem.
Jednotlivé pokrmy posuzovala odborná porota, ve které kromě nutriční terapeutky Evy Kalembové a radní Marie Kubíkové zasedl Jiří Král, viceprezident Asociace hotelů a res­taurací ČR, držitel řady michelinských ocenění a také titulů Kuchař roku a Restauratér roku. Do čela odborné poroty zasedl známý herec a gastro influencer Lukáš Hejlík: „K hodnocení jsem přistupoval podle toho, co mi chutnalo, jak to vypadalo, což si myslím, že je pro děti strašně důležitá a opomíjená věc. A pak šlo o to, jakou má dané jídlo logiku: jednak nu­tričně, ale i kombinací chutí a celkovou ­atraktivitou.“
Oceněno bylo dohromady osm receptů. Cenu odborné poroty v kategorii mateřských škol získala pomazánka z pečené ryby, kterou připravuje pro své děti MŠ Volavkova, recept získala právě od nutriční terapeutky Evy Kalembové. „Do jídelníčku ji zařazujeme zhruba dvakrát měsíčně, ona totiž díky přidanému citronu a čerstvé pažitce svou chutí připomíná spíš kuřecí pomazánku než rybí,“ říká vedoucí školní kuchyně Jana Singerová. Podle ní ale dávno neplatí, že by dětem nechutnaly pokrmy z ryb, snědí je rády.
Další ocenění se dostalo například batátové nebo falešné škvarkové pomazánce z pohanky nebo zeleninovému salátu s červenou řepou, kuřecím masem a čočkou. Cenu odborné poroty v kategorii základních škol získala ZŠ Věry Čáslavské s velikonoční nádivkou a celerovým salátem s ananasem.

Oceněné recepty
Pomazánka z pečené ryby
Okořeněné rybí filé pečeme spolu s cibulí cca 20 min, poté necháme vychladnout. Na másle osmahneme nastrouhanou mrkev. Spolu s filé dáme do mísy, přidáme citronovou šťávu a rozmixujeme. Tuto směs zamícháme spolu s tvarohem, na závěr přidáme pažitku. Podáváme na chlebu či bagetce.

Batátová pomazánka
Batáty oloupeme a nakrájíme na kolečka. Promícháme s olivovým olejem a osolíme. Upečeme do měkka. V misce smícháme s nadrobno pokrájenou cibulkou a vyšleháme s Lučinou. Dochutíme kurkumou a dozdobíme chia semínky a snítkou bazalky.