Cyklisté na zimním maratonu bojovali na sněhu a ledu

náhled souboruJen pro odvážné, mohl znít podtitul 3. ročníku unikátního cyklistického závodu První zimní Pražský MTB maratón, který odstartoval v polovině února z areálu menzy ČVUT v Dejvicích. Odvážlivců na horských kolech se nakonec v mrazivém dopoledni sešlo na startu sto padesát.

eplota vzduchu byla na nule, když radní Jan Holický vystřelil ze startovní pistole a závodníci šlápli do pedálů. Po trase tradiční podzimní Pražské padesátky z Dejvic přes Horoměřice na Okoř a přes Tuchoměřice zpět do Dejvic je čekalo 38 náročných kilometrů. „Na trati je několik nebezpečných sjezdů, první Na Zlatnici, další v Šárce. Ale cesta je vysněžená a umrzlá, což je lepší než bláto, které se pak lepí mezi dráty. Proto jsme nakonec trasu neměnili a nikde nemuseli zkracovat,“ vysvětlil ředitel závodu Pavel Landa.

Roli favorita závodu potvrdil Jiří Chyba z Prahy 6, šampión obou minulých ročníků. Pro vítězství si přijel za hodinu čtyřiačtyřicet minut, po boji s druhým Michalem Bubílkem. Díky náročné zasněžené trati byl čas vítěze o 14 minut delší. Vloni druhý Tomáš Kozák skončil letos třetí. Z pěti žen, které si troufly závodit, vyhrála taktéž jako loni Jana Kábrtová z Prahy 9. V kategorii týmů si polepšilo družstvo městské policie a skončilo na skvělém pátém místě. Jeho členem byl tradičně i ředitel městských strážníků Viktor Richter.

Kromě skoro profesionálů, kteří jsou na trať vybaveni speciálními gumami na sníh, se do závodu pustli i takoví, kteří si chtěli vyzkoušet, co dokáží. „Přes zimu běžně na kole nejezdím, ale chtěl jsem to vyzkoušet. Byla to hrozná makačka, náročné bylo udržet stopu ve sněhu a ledu,“ řekl Martin Vaculík z Prahy 6, který chtěl původně soupeřit s primátorem Prahy Pavlem Bémem, ale ten se tentokrát na startu neobjevil. Do cíle dojel Vaculík po dvou a půl hodinách, spokojený s 80. místem. „Třikrát jsem spadl, řetěz se mi zamotal i do šlapek. Na druhou stranu to byl moc pěkný závod, líbil se mi pohled z kola na zasněženou Šárku nebo Okoř,“ dodává Vaculík a chválí dobře připravený a zajištěný závod i ze strany pořadatelů.

Podle dostupných zdrojů se podobný závod zatím nikde ve světě nejezdí.  Pavel Landa, ředitel pořadatelské agentury, říká: „Závod je určený hlavně pro ty, co jezdí pro radost a přes zimu jim chybí závodní vzrušení.“ Další novinku chystá Pavel Landa na začátek června. „Závod Malá Pražská padesátka bude určený pro kluky i holky od šesti do čtrnácti let a pojede se v okolí Dejvic. Tratě budou připraveny v délce od 3 do 20 km. Zvláštní kategorií budou školní týmy.“

 

Na startu závodu se objevil loňský vítěz Jiří Chyba z Prahy 6 i řada sportovců, kteří si chtěli zkusit, co vydrží.