V Písecké bráně stojí Tatra, co projela svět

náhled souboruVelký zájem veřejnosti provází jedinečnou výstavu fotografií Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda, cestovatelů, kteří před více než půl stoletím objevovali svět.

V Tereziánském křídle Starého královského paláce na Pražském hradě visí na zdech 110 velkoplošných černobílých fotografií nejslavnější české cestovatelské dvojice ze všech pěti kontinentů. Druhá část expozice situovaná v Písecké bráně zahrnuje kromě 36 fotografií i automobil Tatra 805, který cestovatelé používali na své druhé expedici po Blízkém východě, Asii a Indonésii.

Po celá desetiletí byly snímky pana Hanzelky a pana Zikmunda vnímány pouze jako obrazový doprovod cestopisů, reportáží a expozic.Tato výstava ovšem dokazuje, že jejich fotografická tvorba je díky své dokumentární i umělecké hodnotě a nadčasovosti minimálně na stejném stupni kvality jako jejich tvorba literární a filmová. Výstava je unikátní v tom, že obsahuje celou řadu dosud nepublikovaných záběrů. Jejich publikování svého času bránilo politické klima. "Čím jsou starší, tím jsou vzácnější. Nabývají na hodnotě každým dnem," tvrdí o fotografických dokumentech Miroslav Zikmund, který se zúčastnil zahájení výstavy společně s prezidentem Václavem Klausem a starostou Tomášem Chalupou.

Akce v Písecké báně i na Hradě potrvá do 24. dubna. Otevřeno je denně od 10 do 19 hodin, vstup v Písecké bráně volný. Součástí doprovodného programu výstavy je i dopolední Spanilá jízda tatrovkou od sídla Automotoklubu (Opletalova 29). Koná se 22. dubna v den výročí startů obou expedic a je směřována na Staroměstské náměstí, kde zazní hudba etnických souborů ze světadílů, kterými oba cestovatelé projeli.

Miroslav Zikmund se při vernisáži v Písecké bráně setkal s Karlem Lopraisem.